Home Vijesti HNS napokon priznao: Prva utakmica igrala se 1873. godine u Rijeci!

HNS napokon priznao: Prva utakmica igrala se 1873. godine u Rijeci!

1840
0

U kalendar predstojeće kvalifikacijske utakmice između Hrvatske i Engleske Hrvatski nogometni savez je uvrstio i postavljanje ploče u ulici Milutina Barača u Rijeci kojom će se obilježiti prva nogometna utakmica na prostorima današnje Hrvatske. Rezultat je to dugogodišnjih lobiranja pri evropskim i nacionalnih nogometnim organizacijama te publikacijama poput Rijeke nogometa autora Zlatka Moranjaka i Ferruccia Burburana u izdanju udruge Slobodne Države Rijeka. Upravo se nakon tog značajnog izdavačkog poduhvata i u UEFA-inim publikacijama počeo pojavljivati podatak kako je na području današnje Hrvatske prva nogometna utakmica po pravilim modernog nogometa odigrana 1873. godine u Rijeci. Igrali su radnici Torpeda protiv radnika angažiranih na gradnji željezničke pruge Rijeka – Budimpešta. Iako se za ovu činjenicu znalo i ranije, službene institucije su ju uporno ignorirale proglasivši Županju kao mjesto gdje se prvi puta zakotrljala nogometna lopta iako su Županjci za Riječanima ‘zakasnili’ punih pet godina.

Projekta postavljanja spomen ploče koja će se nalaziti na zgradi današnjeg Metisa, nedaleko mjesta događaja prije 135 godina, prihvatila se Udruga za mlade Korak ispred uz suorganizaciju udruge Slobodna Država Rijeka.

Predstavnici udruga UMKI i SDR su prošlog tjedna sudjelovali u radu povijesne komisije HNS-a na kojoj je dogovoreno pokroviteljstvo HNS-a i uvrštenje u kalendar događanja uoči kvalifikacijske utakmice između Hrvatske i Engleske na Maksimiru. Događaj se planira za ponedjeljak 8. rujna, a nazočiti će mu uz organizatore i predstavnik engleskih navijača, predstavnik HNS-a, predstavnik stare generacije igrača NK Rijeke i izaslanik iz britanske ambasade. Nakon ovog događaja, organizirat će se prijam za uzvanike na Gradini. Dan kasnije u Županji će se prigodnom utakmicom obilježiti i dolazak prve nogometne lopte na ove prostore. (sp)

Previous articleŠevko Omerbašić: Džamija će Rijeci dati drugu sliku
Next articleIlirika fondovi u ponudi Triglav investicijskih osiguranja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here