Biznis

Sindikati: 3. maj je žrtvovan zbog Uljanika, tražimo hitnu odluku Vlade!

Sindikati: 3. maj je žrtvovan zbog Uljanika, tražimo hitnu odluku Vlade!

Poziv ministru gospodarstva Darku Horvatu i premijeru Andreju Plenkoviću za održavanjem sastanka u 3.maju u Rijeci, kako bi se pronašlo rješenje za neizdrživu situaciju u brodogradilištu, poslali su danas u otvorenom pismu predstavnici sindikata koji djeluju u tvrtki, javlja Radio Rijeka.

Iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja, SMH – IS, Sindikata 3. maj te SIKD-a još jednom ukazuju na loše vođenje poslova menadžmenta u Uljaniku, koje se na 3. maj odražava prolongiranjem rokova za povrat pozajmice od 523 milijuna kuna te 313 milijuna kuna neobjašnjenih troškova, a koji se odnose na razliku u cijeni broda prema Sporazumu uz 2009. godine.

Sve činjenice jasno pokazuju da se od strane Uljanika provodilo financijsko, kadrovsko i organizacijsko devastiranje 3. maja, oduzimajući mu “živi novac”, što je rezultiralo time da je 3. maj umjesto “dobro restrukturiranog brodogradilišta postalo brodogradilište bačeno na koljena koje je izigrano i žrtvovano kako bi se pulskom brodogradilištu udahnulo još pet godina života”, piše u priopćenju.

Predstavnici sindikata u pismu premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Darku Horvatu pišu da bez njihove pomoći 3. maj ne može doći do svog novca, te da radnici brodove i dalje znaju i žele raditi. No zbog loših uprava nemaju ih čime graditi jer ne mogu doći do sredstava potrebnih za nabavku materijala, a boje se da uskoro neće imati ni s kime. Traže od premijera i ministra da zauzmu hitan stav koji će omogućiti nastavak proizvodnje u 3. maju te spriječiti odlazak radnika.

“Hoćete li u 3. maju žurno imenovati Kriznu upravu i poduzeti urgentne mjere da se nastavi s proizvodnjom ili ćete što prije prekinuti ovu agoniju, proglasiti stečaj i ukinuti brodogradnju u Rijeci, a mi ćemo onda krenuti raditi radne vize za inozemstvo kako bismo mogli graditi brodove u Italiji, Njemačkoj, Kini ili konobariti u Irskoj?”, pitali su predstavnici sindikata u otvorenom pismu.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. la bavisela

    September 22, 2018 at 18:38

    a da 3 maj nije zrtvovan kao stadion kantrida zbog pozicije i p….e pitajte ZDO Rijeka oni znaju sve paze da se ne procesuira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Za terminal u Rijeci zainteresirani Kinezi koji grade Pelješki most

spMay 18, 2019

Pale cijene goriva

spMay 14, 2019

Uljanik u stečaju!

spMay 13, 2019

Stiže“Maersk Hamburg” najveći kontejneraš u povijesti riječke luke

spMay 10, 2019

Dovršetak LNG terminala početkom 2021. godine

spMay 8, 2019

Pojeftinilo gorivo!

spMay 7, 2019

Udruženje obrtnika Rijeka uručilo novčane nagrade najboljim učenicima osam strukovnih škola

spMay 6, 2019

Kinezi više zainteresirani za 3. maj, a nikako za strateško partnerstvo

spMay 2, 2019

Predstavljen Plan za nisko-ugljični transport i mobilnost izrađen u okviru europskog projekta LOCATIONS

spMay 2, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.