Home Vijesti Širi se opasna infekcija, od smrtonosnog virusa preminulo 19 djece, a tisuće...

Širi se opasna infekcija, od smrtonosnog virusa preminulo 19 djece, a tisuće su u bolnici: ‘Ovo je epidemija bez presedana’

62
0

Devetnaestero djece umrlo je od akutnih respiratornih infekcija u Zapadnom Bengalu ove godine, a tisuće drugih je u bolnici dok se Indija bori s izbijanjem adenovirusa, piše The Guardian.

Više od 12.000 slučajeva adenovirusa zabilježeno je u državi od siječnja. Više od 3000 djece primljeno je u bolnicu s teškim simptomima sličnim gripi.

Udruga zdravstvenih liječnika upozorava da je broj umrlih i oboljelih vjerojatno puno veći od službene statistike. U izvješćima lokalnih medija broj poginulih iznosi više od 100 djece. Državni zdravstveni sustav teško se nosi. Neke bolnice kažu da su im pedijatrijski odjeli puni, a ima i izvještaja o djeci koja moraju dijeliti bolničke krevete.

Adenovirusi mogu uzrokovati infekcije dišnog sustava, oka i želuca. Zdravstveni dužnosnici kažu da su dva mutirana soja adenovirusa odgovorna za broj bolesne i umrle djece. Virus je također pronađen u državama Maharashtra i Karnataka.

Lokalne su vlasti uspostavile telefonske linije za pomoć kako bi odgovorile na pozive zabrinutih roditelja, a Odjel za zdravstvo i obiteljsku skrb otkazao je dopuste zdravstvenim radnicima kako bi riješio veliki broj slučajeva. Klinikama je naloženo da rade 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Protokoli koji se koriste tijekom pandemije covida, kao što su nošenje maski i socijalno distanciranje, uvode se kako bi se usporile infekcije, iako školama nije naređeno zatvaranje.

“Razmjer i ozbiljnost epidemije su bez presedana”, rekao je pedijatar Apurba Ghosh.

Prošlog je tjedna više od 100 obitelji koje su putovale s bolesnom djecom iz sela i gradova diljem države kampiralo unutar dječje bolnice BC Roy u Kolkati, čekajući vijesti od liječnika.

Alamin Mollah iz Canninga, oko 60 milja od glavnog grada države, doveo je svog jednogodišnjeg sina u bolnicu. Beba je stalno plakala i imala je proljev (još jedan simptom adenovirusa).

Mollah je rekao da liječnik kod kuće nije bio od pomoći. “Beba je odbijala hranu i vodu. Nije pio ORS (otopina za oralnu rehidraciju). Liječnik je rekao: ‘Ako beba ne pije ORS, ništa se ne može učiniti’ i izašao. Nije se ni potrudio pregledati dijete. Pa smo odlučili doći u Kolkatu.”

Također u bolnici, žena iz grada Bangaona rekla je da je njen 10-mjesečni unuk umro od respiratornog zatajenja, jer je imao poteškoće s disanjem i temperaturu više od mjesec dana. “Toliko je jako kašljao da mu je krv počela izlaziti na usta. Liječnici su mi rekli da su mu pluća teško oštećena”, rekla je.

Previous articleSlavni pornoglumac iznenadio priznanjem: ‘Igor Štimac je bio najbolji kojeg sam vidio…’
Next articlePopularni američki YouTuber: Kako je neslavno propao UN-ov plan zaustavljanja genocida u Bosni?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here