Home Kolumne Sirija, moral i biznis

Sirija, moral i biznis

1053
0

sirijaNakon što je nedavno The New York Times otkrio da sirijski pobunjenici u svojim rukama imaju raketni bacač proizveden upravo u Rijeci s Bliskog Istoka je zbog vlastite sigurnosti povučena hrvatska mirovna misija. Sada je izbila još jedna afera.

Otkriveno je da je Hrvatska preko Jordana sirijskoj opoziciji proslijedila bestrzajne topove M60, proturaketne bacače Osa i RPG22, bacač granata RBG6, te višecijevni bacač raketa RAK 12, streljivo (koje je najskuplje), mine, a i donacija od više od tisuću kalašnjikova SAD-u završila je u toj zemlji.

Trebaju li građani Hrvatske i Rijeke zbog toga biti zabrinuti? Moj odgovor je decidirano niječan. SAD, NATO savez, a i Ujedinjene Nacije protive se diktatoru Bashara al Asada pa je nakon bezuspješnih diplomatskih pokušaja da se sam povuče s vlasti, odlučeno da ga se svrgne vojno.

O njegovoj brutalnosti govore i podaci da je tijekom dvogodišnjeg rata ubijeno više od 70 tisuća civila, među kojima je i mnogo djece.

Smatram da se ne bi trebalo zgražati nad ovim primjerom trgovine oružjem, zato jer Hrvatska njome pomaže sirijsku budućnost, a što je hrvatskoj javnosti manje poznato. To bi nam se moglo i financijski dodatno isplatiti zato jer je naša naftna kompanija INA u Siriji otkrila velika nalazišta nafte koja su sada pod oružanom kontrolom sirijskih pobunjenika.

Sirija, moral i biznis? Da, u konkretnom slučaju! (Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here