Home Vijesti Sirius Star: Otmičari traže 250 milijuna dolara

Sirius Star: Otmičari traže 250 milijuna dolara

1065
0

Somalijski pirati koji su oteli saudijski supertanker Sirius Star traže otkupninu kako bi oslobodili posadu i brod, izjavio je u srijedu na Al Jazeeri muškarac kojega je katarska TV postaja predstavila kao jednog od pirata.
– Pregovarači se nalaze na palubi broda i na kopnu. Kad se slože s otkupninom, ona će im biti upućena u gotovini – izjavio je pirat identificiran na ekranu Al Jazire kao Farah Abd Jameh. Nije naveo visinu otkupnine.

– Pobrinut ćemo se za sigurnost broda. Mehanički ćemo izbrojiti novac – dodao je pirat, čiji je glas bio sinhroniziran na arapskom, upozoravajući:
– Imamo ekipu za otkrivanje lažnih novčanica.

Među 25-članom posadom supertankera Sirus Star, dosad najvećeg broda koji su pirati oteli u vodama Somalije, jedan je pomorac iz Hrvatske, potvrdilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) nakon obavljenih provjera.

Sirius Star, supertanker natovaren s dva milijuna barela nafte, što je više od četvrtine dnevnog izvoza Saudijske Arabije i vrijedi oko 100 milijuna dolara, otet je u istočnoj Africi u nedjelju, javili su mediji uz podatak da 25-članu posadu čine Britanci, Hrvati, Poljaci, Filipinci, te Saudijci.

U međuvremenu pirati su oteli grčki brod koji je prevozio žito, sa 25 članova posade, te tajlandski ribarski brod sa 16 članova posade. Norveška tvrtka Odfjell SE priopćila je da njeni tankeri više neće prolaziti kroz Suez već će naftu isporučivati ploveći oko Afrike. (Hina)

Previous articleKantrida: Dva navijača Dinama uhvaćena pri skrivanju bengalki
Next articleNehalem Xeoni početkom godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here