Home Vijesti Situacija u Ukrajini sve dramatičnija: ‘Sprema se nešto što svijet nije vidio...

Situacija u Ukrajini sve dramatičnija: ‘Sprema se nešto što svijet nije vidio od 1940-ih!’

164
3
3b0c43b8 381a 4bb2 9f25 b20c85c1990e
3b0c43b8 381a 4bb2 9f25 b20c85c1990e

Dramatični scenarij rata između Rusije i Ukrajine ne samo da prijeti regionalnoj stabilnosti već može izazvati i masovni val izbjeglica, upozoravaju stručnjaci. Gerald Knaus, poznati analitičar migracija, ističe u intervjuu za DW. da bi poraz Ukrajine mogao rezultirati još deset milijuna ljudi koji bi postali izbjeglice.

Ruska vojska, koja gotovo svakodnevno prijavljuje osvajanja ukrajinskog teritorija, pokazuje znakove napretka. S druge strane, međunarodna podrška Ukrajini opada. Knaus naglašava da bi uništavanje velikih gradova i porast broja žrtava mogli dovesti do najvećeg vala izbjeglica od 1940-ih.

Helge Lindh, stručnjak za unutarnje poslove u Socijaldemokratskoj stranci (SPD), smiruje strahove ističući da masovni val izbjeglica možda neće biti toliko velik, ali upozorava da je daljnja dramatizacija rata i porast broja izbjeglica sasvim moguć.

“Ne očekujem da će taj broj biti astronomski kao što se priča. Međutim, porast broja izbjeglica, daljnja dramatizacija rata, to je sasvim moguće. Ali nema razloga da se kaže da sada postoji opasnost od ogromnog vala izbjeglica.”

Njemačka, koja je već primila najveći broj izbjeglica iz Ukrajine, suočava se s mogućnošću dodatnog priljeva.

Ukrajinskim izbjeglicama spontano su pomagali i obični građani i politika. Izbjeglice iz Ukrajine ne moraju prolaziti kroz birokratsku proceduru dodjele azila u Njemačkoj, imaju pravo na socijalnu pomoć, besplatnu medicinsku njegu i tečajeve jezika, a mogu i odmah raditi.

Prema podacima medijske službe “Integracija”, od ukupno 4,3 milijuna ratnih izbjeglica iz Ukrajine, u Njemačkoj se trenutno nalazi oko 1,15 milijuna. Njihov broj stalno raste.

Helge Lind za to ima razumijevanja: “Kada su izbjeglice pred izborom: u koju državu ići – u Francusku, Belgiju, Italiju, i ako su socijalni uvjeti u Njemačkoj jasni, s mogućnošću izravnog zapošljavanja i boljih socijalnih beneficija – onda je razumljivo da je veća vjerojatnost da će doći u Njemačku.”

Političari iz konzervativnih stranaka CDU i CSU izražavaju zabrinutost zbog prevelikog opterećenja.

“Mi kao Europljani imamo posebnu odgovornost za ratne izbjeglice iz našeg neposrednog susjedstva. Ali naravno, naši kapaciteti će u jednom trenutku dosegnuti svoje granice”, rekao je političar CDU-a Torsten Frey za DW.

Iako Njemačka ima najveći broj izbjeglica iz Ukrajine, prema udjelu stanovništva, Bugarska, Poljska i Češka imaju značajnije opterećenje. Knaus ističe potrebu za ravnomjernijom raspodjelom izbjeglica u Europi.

U svjetlu potencijalnog povećanja broja izbjeglica, postavlja se pitanje može li Njemačka podnijeti dodatni teret. Lindh upozorava da bi preopterećenje moglo dovesti do problema s integracijom i smještajem.

Stoga, kako bi se spriječio masovni val izbjeglica, stručnjaci pozivaju na pružanje veće vojne podrške Ukrajini kako bi se rat zaustavio prije nego što postane još veća humanitarna kriza. U suprotnom, Njemačka i Europska unija suočit će se s izazovom upravljanja novim valom izbjeglica.

3 COMMENTS

  1. Ta kakoj i MEDVED je.e ČEBELO…Ruski “Z” specialni akcii ochem problem za Zalenskyj Pricednik,takoy vreme kak KOSHKA BECHEMET pridjot na Ukrainskii vratim i skazujet :”Ukraincii tancujete sevodnie kazachok”.

  2. Slava na Mikhail Bulgakov.Slava na “Sabachie serdce” i “Master e Margarita”.Sramotnei Ukrainskiy odmak ota Mikhaila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here