Home Vijesti SKANDALOZNI PODACI: Koncentracija kancerogenog benzena 90 puta veća od dozvoljene!

SKANDALOZNI PODACI: Koncentracija kancerogenog benzena 90 puta veća od dozvoljene!

1395
0

Međunarodna, nevladina, nepolitička i neprofitna organizacije za zaštitu okoliša Alpe Adria Green po zahtjevu Kriznog Eko Stožera Marišćina – Eko Kvarner Halubje obavila je mjerenje zraka na lokaciji Marišćina koje pokazuje katastrofalne rezultate koncentracije kancerogenog benzena.

Mjerena su između ostalog sprovedena i na lokaciji privremenog platoa za skladištenje baliranog otpada „Marišćina“.
Najveće odstupanje od graničnih vrijednosti zabilježeno je na području platoa privremenog skladištenja baliranog otpada „Marišćina“.

Prema Uredbi o graničnim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku, dopuštena granična vrijednost za benzen iznosi 5 mikrograma po metru kubnom(μg/m3) (ili 0,005 mg/m3) za vrijeme usrednjavanja od jedne godine (srednja godišnja vrijednost). Izmjerena koncentracija benzena u zraku na spomenutoj lokaciji Marišćine na dan 11. rujna, 2012. godine iznosila je 0.448930579 mg/m3, odnosno koncentracija benzena prelazi graničnu vrijednost za 89.78 puta.

Također, vrlo je bitno naglasiti da je ovim mjerenjima dokazano da štetni benzen ne dolazi sa područja asfaltne baze, koja se nalazi u blizini, kako se ranije pretpostavljalo, jer je mjerenje izvršeno i u neposrednoj blizini asfaltne baze, te se pokazalo da na navedenome mjestu razina benzena ne prelazi graničnu vrijednost. Također, dodatni argument ovoj hipotezi je da je zabilježen suprotan smjer vjetra na mjerenim područjima (Marišćina i asfaltna baza).

Mjerenjima na lokaciji privremenog skladištenja faze 0-1 „Marišćina“ također je utvrđeno određeno odstupanje i u formaldehidu, no ti podaci su još u obradi, o kojima će javnost biti pravovremeno informirana.

Krizni Eko Stožer Marišćina – Eko Kvarner Halubje ističe postojanje izravne opasnosti kako za stanovništvo Općine Viškovo putem zraka tako i za cijeli okoliš, prije svega za tlo i izvor vode. Izvršenim mjerenjem dokazano je da je opasnost, kako predviđeno, uzrokovana baliranim otpadom na području Marišćine, iz kojih se u proteklih 3 mjeseca svakodnevno odvija emisija otpadnog plina s kancerogenim benzenom.

Zbog kancerogenih učinaka, izlaganje benzenu može biti štetno. Dugoročna izloženost benzenu uzrokuje nefunkcionalnost osnovnih ljudskih organa poput mozga, srca, bubrega, jetre i pluća a utjecaj se također može očitovati i na DNK-u. Ono što je zabrinjavajuće, je činjenica da brojna istraživanja dokazuju da izloženost benzenu uzrokuje rak, odnosno uglavnom leukemiju.

Od strane odgovornih tijela, još ovaj tjedan, očekuju hitnu intervenciju i promptno uklanjaje baliranog otpada sa Viševca i Marišćine. U suprotnom, Krizni Eko Stožer Marišćina zadržava pravo, u ime mještana Marčelji, pokrenuti pravne postupke u nadležnosti DORH-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here