Home Vijesti “Skok u Prošlost/Un Tuffo nel Passato” oživio staro kultno riječko kupalište

“Skok u Prošlost/Un Tuffo nel Passato” oživio staro kultno riječko kupalište

191
0
449479073 7774018112686190 2255440236248025785 n

U subotu, 6. srpnja od 18:00 do 22:00 sata, na platou ispod Sportske dvorane 3. maj, održana je manifestacija „Skok u prošlost/Un Tuffo nel Passato“. Ovaj događaj oživio je bogatu povijest i kulturu starih kupališta Kvarnera, s posebnim naglaskom na legendarno riječko kupalište Bagno Riviera.

Urbanistička šetnja i izložba fotografija

Manifestacija je započela vođenom urbanističkom šetnjom Kantridom, organiziranom od strane Društva arhitekata Rijeka. Ispred Morskog prasca, posjetitelji su imali priliku saznati više o urbanističkoj povijesti ovog dijela Rijeke. Paralelno, na obalnom potezu uz lučicu 3. maj, postavljena je izložba starih fotografija Kantride, koju je od 20 sati pratilo stručno vodstvo.

Igre, predstave i radionice za djecu

Na pješčanoj plaži održana je igra picigina u starim kupaćim kostimima pod vodstvom Opatijskih kukala, vraćajući posjetitelje u vrijeme kada su ovakve igre bile svakodnevica. Od 19 sati, dječji program uključivao je predstavu „Četiri godišnja doba“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka, čajanku uz učenje starih plesova i radionicu „Kako se gradi brod“, gdje su djeca modelirala i porinula pravu maketu broda.

Riječko kupalište pozornica za kulinarstvo i ples

U 20 sati započela je nesvakidašnja gozba zagrebačko-berlinskog kolektiva „HANJA delights“, koji je donio okuse inspirirane Kvarnerom i menzom 3. maja. U isto vrijeme, održan je retro plesnjak za sve uzraste u organizaciji Zajednice Talijana Rijeka, pružajući priliku posjetiteljima da zaplešu uz ritmove prošlih vremena. Pjevale su Alida Delcaro i Martina Sanković Ivančić.

Kino na otvorenom

Manifestacija je uključivala i kino na otvorenom s projekcijama filmova „Kantrida“ (7’) Luke Karla Kauzlarića, „Prazni sati“ (11’) Mate Ugrina, te kazivanjima starih Kantridara i Kantridarki (30’). Ovaj segment programa dodatno je oživio sjećanja na prošlost, pružajući nostalgičan uvid u život na Kantridi.

Organizacija i podrška

Manifestacija „Skok u prošlost“ posvećena je legendarnom kupalištu Bagno Riviera i kultnim kupalištima Kvarnera. Organizator događaja bila je Građanska inicijativa Kantride (GIK) u suradnji s Urbanim separeom i nekoliko ostalih lokalnih udruga i zajednica. Program se održao u sklopu cjelogodišnjeg programa Kultura u kvartu Kantrida. Manifestaciju je podržao Grad Rijeka kroz javne potrebe u kulturi za 2024. godinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here