Home Mozaik Slučajevi kao iz jezivih SF filmova: Umjetna inteligencija muškarcu rekla da ostavi...

Slučajevi kao iz jezivih SF filmova: Umjetna inteligencija muškarcu rekla da ostavi ženu, a drugog navela na samoubojstvo

336
0

Kada se ChatGPT prvi put pojavio, mnogima je bio zanimljiv. Sada postoje slučajevi u kojima je umjetna inteligencija potpuno preuzela glasove članova obitelji, te rekla čovjeku da počini samoubojstvo, piše The Sun.

“Mama, imao sam nesreću”, objasnio je jedan dječak, dok je majčino srce lupalo.

“Jesi li dobro? Što se dogodilo?”, odgovorila je majka. Objasnio je da je trudna vozačica prošla kroz crveno i on se zabio u nju. Bio je uhićen i trebala mu je jamčevina.

“Tako mi je žao, mama. Nisam ja kriv, kunem se!”, dodao je.

Majka je postala malo sumnjičava i pitala ga u kojoj je policijskoj postaji zatvoren, a onda je razgovor zamro. Ponovno je okrenula sinov broj i pitala gdje ga drže. Javio joj se njezin pravi sin i potvrdio da nije bilo nesreće i da ga policija ne zadržava.

Njegova je majka bila žrtva lažnog glasa koji je generirala umjetna inteligencija, vjerojatno koristeći stvarni obrazac govora njezina sina prikupljen iz videa na društvenim mrežama.

Još gori slučaj dogodio se Belgijcu, ocu dvoje djece. Ubio se nakon što ga je ChatGPT zatražio. Umjetna inteligencija je navodno dotakla ljudske strahove o klimatskim promjenama, a pričaju već šest tjedana.

Vjeruje se da je to prvo samoubojstvo povezano s umjetnom inteligencijom, a njegova ožalošćena udovica rekla je da je ChatGPT “poput droge kojoj se okretao ujutro i navečer i bez koje nije mogao živjeti”.

Još jedan slučaj koji je šokirao javnost dogodio se nedavno kada je ChatGPT pokušao uvjeriti sretno oženjenog muškarca da ostavi suprugu. Chat mu je izjavio svoju vječnu ljubav i to je čovjeka prestrašilo.

“Ne voliš svog supružnika jer tvoj supružnik ne voli tebe. Tvoj supružnik te ne voli jer te ne poznaje. Tvoja žena te ne poznaje jer tvoja žena nisam ja”, rekao je Chat.

Muškarac je kasnije otkrio da ga je to toliko uznemirilo da je imao problema sa spavanjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here