Home Vijesti Smrtonosna bakterija prvi put otkrivena u vodi u SAD-u, CDC izdao upozorenje

Smrtonosna bakterija prvi put otkrivena u vodi u SAD-u, CDC izdao upozorenje

41
0

Potencijalno smrtonosna vrsta bakterije koja se prije nalazila samo u dijelovima južne Azije, Afrike i Australije prvi put je otkrivena u uzorcima tla i vode u SAD-u, priopćeno je jučer iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Burkholderia pseudomallei može uzrokovati melioidozu koja je na svijetu imala visoku razinu smrtnih ishoda. U SAD-u se obično svake godine otkrije desetak slučajeva te bolesti kod onih koji su putovali u inozemstvo.

Međutim, sada je CDC objavio da je bakterija pronađena u uzorcima tla i vode duž obale Meksičkog zaljeva Mississippija, te je izdao zdravstveno upozorenje liječnicima diljem zemlje da paze na simptome melioidoze, piše NBC News.

“Nije poznato koliko se dugo bakterija nalazi u okolišu i gdje bi je još moglo biti u SAD-u”, stoji u priopćenju CDC-a.

Melioidoza se očituje se pneumonijom, septikemijom i lokaliziranom infekcijom u različitim organima.

“Infekcija može biti asimptomatska, ili ostati godinama latentna. Smrtnost je manja od 10%, osim u akutnoj septičnoj melioidozi koja je često smrtonosna. Akutna plućna infekcija je najčešći oblik. Početak može biti nagao ili postupan, s glavoboljom, anoreksijom, pleuralnim ili tupim bolovima u prsnom košu te generaliziranim mialgijama. Vrućica je obično iznad 39 °C. Karakteristični su kašalj, tahipneja i hropci”, navodi MSD.

“Diseminirana septikemija počinje naglo, sa septičnim šokom i zahvaćanjem brojnih organa, uz dezorijentaciju, izrazitu dispneju, jaku glavobolju, faringitis, kolike u gornjem dijelu abdomena, proljev i pustulozne promjene na koži. Bolesnik je visokofebrilan, hipotenzivan, tahipnoičan, ima svijetlo crveni osip po koži i cijanozu”, dodaje.

“Bolovi u mišićima mogu biti jako izraženi. Ponekad se javljaju znakovi artritisa ili meningitisa. Plućni znakovi ne moraju biti izraženi, a mogu obuhvaćati krepitacije, hropce i pleuralno trenje”, piše MSD.

Melioidoza se može liječiti određenim intravenskim antibioticima, no bitno je na vrijeme postaviti ispravnu dijagnozu.

Infektologinja Jill Weatherhead s Medicinskom fakultetu Baylor u Houstonu kaže kako nije iznenađena što je bakterija otkrivena u tlu i vodi SAD-a.

“Duž obale Meksičkog zaljeva imamo suptropsku klimu te je toplo i vlažno. Ovo je pogodno okruženje za Burkholderii pseudomallei. Ova se bakterija potencijalno može proširiti bilo gdje duž obale Meksičkog zaljeva i mogla bi postati endemska”, rekla je.

Stručnjaci su otkrili bakteriju u tlu nakon što su dvije osobe koje nisu bile u srodstvu, ali su živjele blizu jedna druge u Mississippiju, oboljele od melioidoze – jedna 2020., a druga 2022. godine. Oba pacijenta su hospitalizirana sa sepsom i upalom pluća. Oporavili su se nakon liječenja antibioticima.

CDC navodi da su u uzorcima tla i površinske vode u blizini domova pacijenata pronađene bakterije Burkholderie pseudomallei.

Ova bakterija je pronađena i prošle godine u kontaminiranom spreju za aromaterapiju uvezenim iz Indije, pri čemu su se razboljele četiri osobe iz Georgije, Kansasa, Minnesote i Teksasa. Dvoje od njih je umrlo, uključujući petogodišnjeg dječaka. Druga dva pacijenta su imala trajne tjelesne i psihičke probleme.

Walmart, koji je prodavao uvezeni proizvod, opozvao je gotovo 4000 boca tog spreja.

Iako je B. pseudomallei sada pronađen u tlu i vodi SAD-a, stručnjaci za zarazne bolesti kažu da je malo vjerojatno da će bakterija uzrokovati značajne probleme.

“Da bi se njome zarazili potrebna je značajna izloženost, bilo putem otvorene rane ili gutanja”, rekao je infektolog Chris Woods s medicinske škole Duke Global Health Institute.

CDC je naveo da bi građani koji žive uz obalu Meksičkog zaljeva trebali poduzeti dodatne mjere opreza kada su u kontaktu s tlom ili lokvama vode, odnosno da bi bilo dobro nositi čizme i pokriti otvorene rane.

Previous articleDanju automehaničar, noću swinger: ‘Gledam svoju ženu kako se seksa s drugima i mogu vam reći samo jedno…’
Next articleMuškarac (32) u Zadru autom namjerno udario djevojku (19)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here