Home Vijesti Srpski aktivist: Nisam mogao darovati krv u Hrvatskoj jer sam homoseksualac

Srpski aktivist: Nisam mogao darovati krv u Hrvatskoj jer sam homoseksualac

923
0

Gost Točke na tjedan na N1 televiziji bio je aktivist za ljudska prava Ivan Zidarević.

Zidarević kaže da nije u Zavodu za transfuziju mogao darovati krv jer je otvoreno rekao da je homoseksualac.

“Ja sam 2015. bio stranac i otišao sam u Petrovu darovati krv. Tada sam bio vraćen jer pravilnik ne poznaje strance. Prošle godine sam dobio domovnicu i htio sam dati krv. Znam da pravilnik diskriminira gay muškarce. Međutim, jedan gay političar je objavio da je darovao krv i ja sam Zavod obavijestio da ću doći dati krv. Oni su mi odgovorili da ću biti odbijen. Ja sam želio prakticirati to demokratsko pravo i bio sam odbijen jer sam iskreno rekao da sam homoseksualac”, ispričao je Zidarević u Točki na tjedan.

“Odbijen sam jer oni pretpostavljaju da sam imao seks s nekim muškarcem”
Pojasnio je da u pravilniku ne piše riječ “homoseksualac”, nego “muškarac koji je imao seks s drugim muškarcima” te da takve osobe imaju trajnu zabranu darivanju krvi.

Na pitanje što je sa ženama koje su imale seksualne odnose s drugim ženama Zidarević kaže da one mogu darivati krv.

“Gay muškarci valjda pripadaju nekoj rizičnoj skupini. Ta zabrana ide za one koji su koristili drogu intravenozno, za one koji su koristili usluge prostitutki…”, govori.

“Ja sam u obiteljskoj zajednici sa svojim partnerom, a država intervenira tako da moju obiteljsku zajednicu smatra nemonogamnom u odnosu na heteroseksualnu. Ja u Hrvatskoj nikad neću moći darovati krv jer sam možda imao seks s drugim muškarcima. Jedna jako fina gospođa mi je rekla da, nažalost, nikad neću moći darovati krv. Da nisam rekao što sam, ne bi me nitko ni pitao. Moja krvna grupa spada u deficitarne u tom trenutku, međutim ja sam odbijen”, govori.

“Ja sam odbijen jer oni pretpostavljaju da sam imao seks s nekim muškarcem”, kaže.

Takvu zabranu, uz Hrvatsku, još imaju i Grčka, Slovenija, Rumunjska i Litva, kaže srpski gay aktivist
Na pitanje postoji li takvo rješenje još negdje u EU Zidarević odgovara da, uz Hrvatsku, takvu zabranu imaju još Grčka, Slovenija, Rumunjska i Litva.

“Ostale zemlje su to ukinule. Nema logike da se trajno odbijaju muškarci koji su imali seks s muškarcima. Sva krv koja se da tamo se testira. Ja sam a priori odbijen jer tamo piše ‘ako ste imali seks s drugim muškracima'”, govori Zidarević.

“Već sam kontaktirao Ured pravobraniteljice. Tužnije, od ovog pravilnika je to da sam ja morao biti naturaliziran i da ja, Srbin, srbočetnik, kako me zovi ovi što me napadaju s desna, dolazim da baviti se ljudskim pravima. Krivi su i homoseksualci koji šute i daruju krv. Zašto prešućuju nešto što im pripada?” pita se.

“Obratit ću se pravobraniteljici koja već godina šalje dopise da se liberalizira ta praksa. Ovo je izuzetan atak na moju obiteljsku zajednicu. Da se ta krv ne testira, ja prvi ne bih izložio riziku nikoga. Samo zato što sam bio iskren, sam odbijen, da sam šutio, ja bih darivao krv”, kaže Zidarević.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here