Home Vijesti Srpski povjesničar: Proslava Oluje je bizarna

Srpski povjesničar: Proslava Oluje je bizarna

280
5
Screenshot: Tanjug

Direktor Instituta za suvremenu povijest Predrag Marković rekao je da je proslava “Oluje” u Kninu jedan bizarni događaj i da je Hrvatska vjerojatno jedina zemlja u Europi kojoj je nacionalni praznik to što su ispraznili gotovo trećinu svog teritorija od stanovništva, prenosi Tanjug.

“Oni ih nisu pobili kao što su htjeli u Drugom svjetskom ratu, ali tamo Srba praktički više nema. Znači oni slave nestanak stanovništva s trećine svog teritorija. Ja ne znam drugi takav nacionalni praznik u Europi”, rekao je Marković za Tanjug povodom 28. godišnjice od početka vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Marković dodaje da u Kninu danas ne samo da nema Srba već je Hrvatska od tog grada i okolice napravila “pustinju”.

On smatra da je sa stanovišta državne odgovornosti veća odgovornost Hrvatske za zločine u “Oluji” nego države Srbije za zločine u raznim ratovima, prenosi RTV. “Jer u slučaju srpskih zločina ta djela su činile paravojne formacije, a u slučaju “Oluje” skoro sve zločine su počinile neke specijalne jedinice hrvatske vojske i policije”, tvrdi Marković.

“Hrvatski pisac Ante Tomić je najbolje opisao koliko je proslava u Kninu čudna. Tu se okupe nekakvi nacionalisti, pijani veterani i sutradan Knin je opet mrtav grad. Kao oni napušteni gradovi u kaubojskim filmovima”, naveo je Marković.

Istaknuo je da Hrvatska u Kninu slavi pobjedu nad Goranom Hadžićem i Milanom Martićem i polunaoružanim starijim civilima kao da su pobijedili ruskog general-feldmaršala Mihaila Kutuzova i vođu nacističke Njemačke Adolfa Hitlera zajedno.

“Nikada slabijeg i jadnijeg protivnika nije bilo nego što je bila vojska Republike Srpske Krajine, a Hrvati tu svoju pobjedu nad polunaoružanim najčešće starijim civilima tako uveličavaju da je to neukusno.

Nama Srbima prebacuju da imamo mitove o pobjedama, ali mi smo se borili s turskim sultanima, austrijskim feldmaršalima, Hitlerovim generalima, a oni su u njihovoj pobjedi pobijedili Mileta Martića”, rekao je Marković za Tanjug.

Previous articleOpćina Klana- što se uistinu događa?
Next articleZelič prozvao Ostrogovića za sukob interesa, ovaj mu odgovorio: Mi radimo, proizvodimo, stvaramo. Možemo ne radi, ne proizvodi, ni ne stvara. Osim poluhisterije.

5 COMMENTS

  1. Da znadeš da jeste…ako je Mile Martić bio vreo kesten sa onim debelim naočarkom koji se samoubio u zatvoru i ako se proti takih bori neko sa srpskim nadimkom “AJKULA” onda je to prosto smešno i nadrealistički.Nijesam čovek koji je podržavao otceplenja i rat,ali ovo je bre Monty Python Rat i akcija ,s sve koordinate dali amerikanci🤣😂🤣😂.
    Ajkula….hehe…lepa hrvacka reč,to zna i Gđa ObuljenKuršinek.Mogli su bre barem da se talijanski nazovu SQUALO🤣😂😂👋

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here