Home Mozaik Srpski redatelj Boris Malagurski na udaru internet aktivista diljem Europe, traže bojkot...

Srpski redatelj Boris Malagurski na udaru internet aktivista diljem Europe, traže bojkot njegovih filmova

251
0

Međunarodni stručni tim Kanadskog instituta za istraživanje genocida (IGK) pokrenuo je peticiju za obustavu prikazivanja filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” kanadskog autora Borisa Malagurskog, piše beogradski list “Danas”.

Cilj peticije je, kako se navodi, upozoriti političke subjekte država i gradova u kojima je najavljena promocija filma, ali i ostatka svijeta, na anticivilizacijski pokušaj izjednačavanja žrtava i zločinaca genocida. , revidiranjem povijesnih, znanstvenih i pravosudnih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini.

Autor filma time javno negira genocid, ali i međunarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene narode, priopćio je IGK.

Pravomoćnom presudom od 26. veljače 2007. godine, podsjećaju, Međunarodni sud pravde u Haagu otvorio je legitimnu i pravnu mogućnost potpunog pravnog osporavanja entiteta uz sudsku formulaciju koju su planirale vojska i policija entiteta Republika Srpska. i izvršio genocid u Srebrenici.

Nacionalni parlamenti gotovo svih zemalja u čijim su gradovima najavljene filmske projekcije usvojili su rezolucije o priznanju genocida u Srebrenici, proglašenju 11. srpnja Danom sjećanja na žrtve genocida i odavanja počasti žrtvama genocida.

Ukoliko bi film “Republika Srpska: Borba za slobodu” bio prikazan u navedenim zemljama, to bi predstavljalo kršenje navedenih rezolucija njihovih parlamenata, ocijenjeno je.

Imajući u vidu da film Borisa Malagurskog revidira bolnu povijest Bosne i Hercegovine 1992.-1995., imajući u vidu da film ponižava žrtve i međunarodne sudove pravdajući genocidne zločine ‘Borbom za slobodu’, pozivamo sve prijatelje Udruženja Istini o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim građanima, posebno Bošnjacima i pravdi za žrtve najvećih zločina nakon holokausta u Europi da potpišu peticiju za hitan prekid promocije anticivilizacijskog filma”, zahtjev za IGK.

Važno je napomenuti da zadnjih nekoliko dana na društvenim mrežama pokrenute su peticije i pozivi za otkazivanje projekcija Malagurskinih dokumentaraca. Tako stand up komičarka Chelsea Hart je provokativno dobacila Malagurskom: “Borise, da je Srbija trošila novac na obrazovanje i infrastrukturu, a ne na skrivanje ratnih zločinaca, možda bi Srbija imala što pokazati svijetu i ti bi imao razloga za ponos, umjesto da tu fantaziraš o svojoj balkanskoj Atlantidi”.

Previous articleModrić: Kako je lijepo igrati za Real Madrid
Next articlePogledajte kako je Rebić namjestio gol za pobjedu Milana

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here