Home Mozaik ‘Stara gradska plaža postala ruglo grada’

‘Stara gradska plaža postala ruglo grada’

2327
0

pl11Na današnjoj konferenciji za medije Primorsko-goranskog saveza koja se održala na staroj gradskoj plaži na Delti sudjelovali su: predsjednica PGS-a Rijeka Tea Mičić Badurina, dopredsjednica PGS-a Rijeka Jelena Zorić, dopredsjednik PGS-a Rijeka Koraljko Pasarić i član predsjedništva PGS-a Rijeka Ivica Linar.
‘S početkom sezone, Grad Rijeka i TZ Grada Rijeke započeli su s marketinškim hvalospjevima riječke kupališne rivijere. Tiskana je i brošurica u kojoj se upoznajemo ili prisjećamo riječkih plaža u koje je ove godine uloženo preko 4 milijuna kuna za održavanje, od kojim preko jedan milijun samo na plažu Grčevo. Nažalost, nitko se nije prisjetio najstarijeg gradskog kupališta na Delti na kojem su se Riječani kupali još od početka XX. stoljeća, a sada možemo vidjeti i zašto. Nažalost, stara gradska plaža postala je divlje odlagalište građevinskog i drugog otpada koje predstavlja ruglo u centru grada.
Građani koji zalaze na ovu plažu, svjedoci su odlaganja građevinskog i drugog otpada od strane građevinskih i komunalnih poduzeća, koji velikim kamionima ovdje iskrcavaju otpad. To je, ne samo protuzakonito i estetski neprikladno već i, radi armaturnih žica koje vire iz plaže, opasno za ljude koji se ipak ovdje dolaze okupati. Očito se radi o prešutnom dogovoru Lučke uprave, Grada i komunalnih poduzeća koji u tome ne vide problem.
Jer, zaista je sramotno da praktički u samom centru grada, na niti 100 m od Hrvatskog narodnog kazališta, imamo, jedno pored drugog, staro gradsko kupalište i Titov Galeb, dakle, povijesnu baštinu, koja se pretvorila u odlagalište otpada i ruzinavo željezo.
Inače, u gradskom proračunu imamo fiksni trošak za MB Galeb u iznosu od oko 2 milijuna kuna godišnje, a koji se isplaćuje upravo Lučkoj upravi za držanje Galeba na mrtvom vezu. Zar ta ista Lučka uprava ne može izdvojiti nekoliko desetaka tisuća kuna da bi dovela u red stanje na plaži, i zar Grad baš ništa ne može poduzeti da se problem riješi?
Iz TZ Kvarnera tvrde da se Rijeka želi pretvoriti u cruising destinaciju, privlačno mjesto za zaustavljanje. Zahvaljujući upravo Lučkoj upravi, Rijeka je postala početna luka za male jedrenjake za krstarenja po sjevernom Jadranu, a koji plove upravo pored ovog odlagališta koje nesumnjivo narušava dojam kojeg želimo ostaviti turistima.
Podnijeli smo prijavu za komunalni nered Direkciji za komunalno redarstvo, iako već znamo kakav odgovor možemo očekivati. Na internetskim stranicama Direkcije mogu se vidjeti slike koje predstavljaju komunalni nered, dakle, radi se o nepropisnom odlaganju otpada od strane neodgovornih građana na koje komunalni redari moraju reagirati. Pitanje je zašto nisu prošetali Brajdicom? Već sad možemo pretpostaviti da će Grad odgovornost prebaciti na Lučku upravu, pravdajući se činjenicom da nemaju ingerenciju nad pomorskim dobrom, Lučka uprava će isto smisliti neki dobar izgovor, kao da se ne radi o NAŠEM gradu, iako bi se s malo dobre volje svih sudionika sigurno moglo iznaći neko rješenje, zaključuje se u objavi za javnost PGS-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here