Home Mozaik Stereo: Letu štuke + Gretta

Stereo: Letu štuke + Gretta

776
0

Letu štuke, letu avioni poznata je krilatica iz jednog partizanskog filma koju je jedan sarajevski srednjoškolac uzeo kao motiv iz kojega će nastati ime Letu štuke. Bilo je to 1986., a on se nije zvao Dino Šaran. Dino je bio suosnivač benda koji je trebao postati netko i nešto na ex-Yu sceni, ali eto, nisu stigli. Priča se nastavlja 2005. kada Dino odlučuje što će raditi u ostatku života i sa jaranom iz davnih dana, Đanijem Pervanom, reanimira Letu štuke. Od svega ostalo je samo ime. Ok, tu su neka stara prijateljstva koja su spiritus movens cijele priče.

Ona je predstavljena kroz Dinove tekstove prepune socijalnih motiva, kirurški precizno dijagnosticiranim stanjem u društvu, ali i duboko emotivnih ljubavnih motiva. Njegove su pjesme jednostavno životne, bez okolišanja. U njima se vidi što misli o Johnnyju Štuliću, Beatlesima, Novom valu, punku… Kažu da su Letu šuke pop-punk bend. Ali Dino ne robuje žanru. Uz veliku upornost, ali i veliku podršku aranžera, producenta i perkusionista Đani Pervana, koji se u međuvremenu odselio u Pariz gdje postaje nezamjenjivim članom Rundek Cargo orkestra, priča kreće sa prvim albumom Štuka, jednostavno nazvanim „Letu štuke“. Album je oborio s nogu kritiku i publiku, naročito sa pjesmama „Minimalizam“ i „Mjesto za dvoje“. Slijedi odličan album „Proteini i ugljikohidrati“, kojeg obilježava i suradnja sa Darkom Rundekom i Remi iz Elementala sa kojim se po prvi puta samostalnim koncertom predstavljaju i riječkoj publici 2009. godine, dok u međuvremenu haraju regijom i u Zagrebu već imaju kultni status.
Posljednji, najnoviji album, „Brojevi računa“, opet dobiva izvrsne kritike i nailazi na odobravanje sve šireg kruga publike, naročito intelektualne i umjetničke, čiji su miljenici. Istoimeni prvi singl je već dobro poznat publici. Šteta da im pjesme ne liježu na prvu, već bi bili zvijezde. Ali bolje ovako, raja uvijek ide težim putem. Bend uživa status koncertne atrakcije zbog odličnih nastupa uživo. Uostalom, pitajte one koji su bili prethodni puta u Stereu, oni znaju sve. I ovaj puta Štuke pred riječku publiku dolaze usvirani, uštimani, svježi i spremni ostaviti srce na bini. Dan prije imaju generalnu probu u Ljubljani, Rijeka im je važnija.
P.S. Jeste znali da je Dino živio u Rijeci? Eh, toliko toga taj tip još ima za reći, a nikad se ne ponavlja.

Kao predgrupa će nastupiti odličan zagrebački bend Gretta, punokrvni indie-rockeri sa već dva albuma iza sebe. Bitno je napomenuti da je drugi album, “Vidim što vidim”, nominiran za Porin 2011. godine za najbolji alternativni album. Odlično prihvaćeni od kritike i publike. Rade šou!

datum: 26.11.2011.

otvaranje vrata: 22.00 h

početak koncerta: 23.00 h

cijena ulaznice: 50/70 kn pretprodaja Dallas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here