Home Vijesti Stižu jako zahlađenje i snijeg, DHMZ najavio velike probleme

Stižu jako zahlađenje i snijeg, DHMZ najavio velike probleme

4645
0

Sa zapada danas stižu postupan prestanak oborine i djelomično razvedravanje, kiše će još biti na istoku, na jugu i pljuskova s grmljavinom, u višem gorju susnježice i snijega, a večeras u unutrašnjosti osjetan pad temperature.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku i sjeverozapadni vjetar, mjestimice s jakim, u gorju i olujnim udarima. Na Jadranu jaka do olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a još ujutro na krajnjem jugu umjereno jugo, prognozira za danas Državni hidrometeorološki zavod.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na Jadranu 10 i 15 Celzijevih stupnjeva. Navečer u unutrašnjosti osjetan pad temperature.

DHMZ je, osim toga, izdao i posebno priopćenje oko vremena koje nas čeka ovaj tjedan.

Snježni pokrivač

U nastavku tjedna vrijeme će pokazati različita lica, uz izmjene hladnijeg i toplijeg vremena, visokog i niskog tlaka, sunca, no češće oblaka i oborina.

Utorak će biti vrlo vjetrovit i u većini predjela ponovno hladniji pa će u višem gorju s prolaskom fronte na tlu nastati i snježni pokrivač. Za prosinac ništa neobično. I bura će jačati i proširiti se i na južni dio Jadrana. Često će biti olujna, a na mnogim mjestima bit će zabilježeni i orkanski udari pa treba računati na teškoće u prometu, kako kopnenom tako i pomorskom. Porast tlaka zraka i poboljšanje biometeoroloških prilika ipak će izmamiti i poneki osmijeh!

Ipak, kako će dan odmicati, oblaci će napuštati naše krajeve pa će srijeda biti djelomice sunčana, a i bura će oslabjeti. No jutro će biti hladno, u unutrašnjosti uz temperaturu većinom do -7 °C do -2 °C, a i duž obale se ne može isključiti mogućnost mraza, ponajprije u Ravnim kotarima.

Snijeg i u nizinama

Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena u srijedu, već s četvrtkom stiže novo naoblačenje s oborinama, na Jadranu s kišom, a u unutrašnjosti susnježicom i snijegom. Iako količina oborine neće biti velika, tanak snježni pokrivač osim u gorju može nastati i u nekim nizinama, a svakako će biti potreban oprez u prometu zbog poledice.

“Dašak zime koji će neke razveseliti u doba Adventa bit će ponovno prekinut izraženom južinom u petak koja nas je i potakla na pisanje ovog priopćenja. Prostrana i impresivna ciklona zahvaćat će područje cijele Europe donoseći mnogim zemljama značajnije probleme, od jakog i olujnog vjetra do obilne oborine, visokih valova i sl”, piše DHMZ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here