Home Vijesti Što se dogodilo s ruskim vojnicima koji su prošle godine okupirali černobilsku...

Što se dogodilo s ruskim vojnicima koji su prošle godine okupirali černobilsku šumu?

384
0

Ruski vojnici koji su postavljali ofenzivne položaje u tkz. ekskluzivnoj zoni u Černobilu razboljeli su se od radijacijske bolesti.

Nakon ulaska u jako ozračena područja EZ-a u ranoj fazi invazije, sumnjalo se da su kamioni puni vojnika koji su napuštali to područje oboljeli, a čini se da su ruski diplomati to naknadno potvrdili prema Independentu.

Reaktor 4 černobilske nuklearne elektrane je eksplodirao 26. travnja 1986., što je rezultiralo katastrofalnom eksplozijom koja je poslala ozračeni materijal visoko u atmosferu i diljem Europe. Nakon tuširanja neposrednog područja kontaminiranom prašinom, stvorena je velika zabranjena zona od 2600 četvornih kilometara (površinski malo manja od PGŽ) kako bi se izbjegla daljnja izloženost široj javnosti. Područje su strogo nadzirali vojni čuvari, ali zapravo su ga mogli posjećivati turisti zbog sigurne razine zračenja – sve dok nosite duge rukave, ne smetate tlu i morate izbjegavati “crvenu šumu”.

Ruski vojnici koji su koristili EZ kao točku ulaska u Ukrajinu, međutim, nisu slijedili ova važna sigurnosna pravila. Kako bi osigurali svoje položaje, navodno su počeli kopati rovove u pokrivaču šumskih područja, koji su apsorbirali veliku količinu padalina nakon katastrofe. Uznemiravanje tla i vegetacije u tom području siguran je način za primanje opasnih doza radijacije, a vojnici su tamo navodno kampirali oko pet tjedana. Također su u kanalu lovili somove – poznato je da su somovi u rashladnom jezercu elektrane nenormalno veliki (iako vjerojatno ne zbog radijacije, već zato što su desetljećima bili neuznemiravani).

Prema Timesu, lokalni Ukrajinci koji su odbili evakuirati područje čak su upozorili vojnike na opasnost od toga, no vojnici su nastavili. Navodno su znali za rizike, ali su bili “samo glupi”, rekao je jedan stanovnik, pa su ih ignorirali.

Rusi su ušli u EZ 24. veljače 2022. i ostali na položaju do 1. travnja 2022. kada su ukrajinske trupe izvele uspješan protunapad kako bi osigurale to područje.

Diplomati su navodno potvrdili da su se vojnici zbog toga doista razboljeli. Iako mještani tvrde da su upozorili vojnike, nije jasno jesu li svi oni znali za rizike. Gotovo je sigurno da je vodstvo znalo za rizike, ali mnoge Ruse ne uče o katastrofi u školama i mnogi možda nisu bili svjesni opasnosti koje predstavlja šuma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here