Home Kolumne Stranačka država

Stranačka država

1601
14

Priča prva: Odlagalište smeća u Jakuševcu svakog ljeta guši stanovnike Zagreba smradom, potencijalna je metanska bomba, a puste desetine i stotine milijuna navodno uložene u njegovu sanaciju u zadnjih desetak godina ne vide se nigdje. Odlagalište je već dvije godine praktički divlje. Dozvola za gospodarenje otpadom je istekla još krajem 2010. godine, a nikada nije ishođena nova. Stanovnicima najsmrdljivijeg dijela Zagreba prije nekoliko dana je prekipjelo te su organizirali trodnevnu blokadu odlaganja smeća. Blokadu je na kraju riješio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na sebi svojstven način – kupovinom. Stanovnicima Jakuševca koji su blokirali odlagalište jer se “guše u smradu i truju u otrovima” obećao je daljnje dobivanje ekološke naknade, besplatnu legalizaciju svih bespravno izgrađenih objekata koji su godinama nicali oko tog izvora zaraze, a omogućeno im je da pored takvog izvora zaraze mogu držati domaće životinje.

Priča druga: Višegodišnja nesposobnost svih uključenih u osmišljavanje i provođenje politike gospodarenja otpadom Primorsko-goranske županije eskalirala je ovo ljeto i u Rijeci. Građani oko novog deponija na Marišćini trpe neizdrživ smrad, a puno bolje ne prolaze ni zapadni dijelovi Rijeke koji ‘uživaju’ u miomirisima sa starog deponija u Viševcu. Odlagalište otpada na Marišćini radi nelegalno, bez ijedne dozvole. U gotovo dva mjeseca otkad su izgrađene kasete za odlaganje otpada na Marišćini, političari nisu uspjeli obaviti niti slanje zahtjeva za tehnički pregled kako bi se novo odlagalište otpada moglo staviti u pogon. U lokacijskoj dozvoli, na osnovi koje je skupština Ekoplusa KD Čistoći dala pravo građenja ‘nulte faze’ na Marišćini, predviđena je izgradnja MBO postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada. Međutim, izgradnju MBO postrojenja samoinicijativno je iz projekta izbacio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel smatrajući to nepotrebnim troškom. Mještani Marčelja su početkom tjedna izgubili strpljenje i počeli zaustavljati kamione s baliranim otpadom. Odgovoreno im je slanjem jakih policijskih snaga koje ih pokušavaju obeshrabriti kaznama za prometne prekršaje. Za razliku od zagrebačkog slučaja, općinski načelnik Viškova i riječki gradonačelnik se nisu usudili pojaviti među građanima. Prvi se sakrio u mišju rupu i komunicira s javnošću pisanim priopćenjima, a drugi je produžio godišnji odmor po jadranskim otocima.


Mihael Zmajlović(foto: hrt)

Epilog priče prve: Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović podnijet će u ponedjeljak protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i Grada Zagreba optužni prijedlog zato što nisu na području grada osigurali gospodarenje otpadom u skladu s propisima.

Epilog priče druge: Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazio je očekivanje da će deponij u sklopu ‘nulte faze’ Marišćine dobiti sve potrebne dozvole te istaknuo kako mu je jasno da Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija sa svojim komunalnim društvima čine i poduzimaju sve da se problemi riješe u najkraćem roku.

U prvom slučaju ministar je podnio prijavu protiv svog bivšeg stranačkog kolege unatoč činjenici da je njegovo ministarstvo prije samo 5 mjeseci utvrdilo kako se postojeće odlagalište ne može zatvoriti dok se ne osigura nova lokacija iste namjene. Istovremeno, svoje stranačke kolege u Rijeci i Viškovu ministar je pohvalio uz obećanje ishodovanja svih potrebnih dozvola u što kraćem roku.

Zbog čega ministar članak 15. Zakona o otpadu u kojem stoji kako su ‘gradonačelnik, odnosno gradsko vijeće i načelnik općine dužni na svom području osigurati uvjete i provedbu propisanih mjera za gospodarenje komunalnim otpadom’ tumači na dijametralno suprotni način? Pa zbog toga jer ga u prvom slučaju krši bivši, a u drugom aktualni stranački kolega. Pred zakonom očito nismo svi isti, a država u kojoj zakoni za odabrane ne vrijede nije ‘slučajna’ nego ‘stranačka’. (Danko Švorinić)

Previous articleDubrovčani optužili Slobodu za miniranje transfera Ivovića, a Suknu za incident u Čilipima
Next articleSudačka lakrdija u Zaprešiću: Vučemilović – Rijeka 2:0

14 COMMENTS

 1. Jakuševac je problem već barem 10 godina, Marišćina 10 tjedana. Uspoređivanje ova dva slučaja (za sada) je besmisleno.

  Što se tiće Marišćine za Obersnela me boli briga. Rijeka je ne njegovom niti zaslugom njegovog prethodnika odrezana od zaleđa i nema mjesta za odlagalište. Ali mi zato Petrc i ekipa iz Viškova idu na jetra, njih treba kazniti pa makar “samo” gubitkom vlasti. Čemu služi vlast koja akcije za dobrobit građana ostavlja njima samima a sebi ostavlja novac. Mada je općina Viškovo prošla odlično po pitanju transparentnosti, da li su onda drugi toliko loši?

 2. ti nisi čuo za ilegalna odlagališta sovjak i viševac? to tebi traje 10 tjedana?! gradonačelnik grada koji proizvodi 80% smeća u regiji i kojem građani plaćaju namjenska sredstva za upravljanje otpadom ima zakonsku odgovornost upravljati otpadom na način da ne ugrožava zdravlje i imovinu građana. a što je naš gradonačelnik napravio? preusmjerio je ta namjenska sredstva u dovršetak bazena, a smeće bacio u šumu. e, pa sada smrdi do bazena.

 3. Ilegalna su isto koliko sam i ja ilegalan kada mi istekne osobna.
  Viševac i Crna jama/Sovjak postoje od 50-tih godina prošlog stoljeća, vjerujem da ni Jakuševac nije ništa mlađi. Koliko se sjećam o Jakuševcu se pisalo već devedesetih a zadnjih desetak godina svako toliko. Mislim da je ova blokada već dvoznamenkasto jubilarna.
  S druge strane o Viševcu se počelo pisati u zadnjih 10 -5 godina i to prevenstveno kroz pripćenja EKO udruga i pokoju žalbu najbližih stanovnika.
  Prva blokada, koliko je meni poznato, je bila prije par dana i to ne Viševca nego Marišćine, a i ukupno gledano problem s Marišćinom je u biti počeo unazad nekoliko tjedana, ne više od 10. U krajnjem slučaju, smeće se na Jakuševac i Viševac vozi desetljećima, na Marišćinu tjednima.

  Obersnel ima dosta putra na glavi bez da mu se izmišlja novo. Kažem izmišlja jer je to istina – grad Rijeka nema okolice. Kamo god da se odpelja smeće to neće biti na području grada jer jednostavno nema slobodne površine unutar *GRANICA* grada Rijeke kojoj je Obersnel gradonačelnik.
  Da u pravu si, Rijeka generira većinu smeća i što sada? Hoćešo reći da riječko smeće mora ostati u Rijeci? Što se mene tiče može, ali nekako sumnjam da ćeš osvojiti vlast u Rijeci s tom platformom, a 80-90.000 stanovnika grada će te uvijek nadglasati kod odabira lokacije smetlišta u odnosu na max 10.000 prigradske zone koja se odabere.

 4. jesi ti onaj kojem do prije 10 dana nije smrdilo ni oko marišćine pa ti je naknadno ipak prismrdilo nakon što si skužio da smrdi i pola rijeke? znam da bi vojkić sada za žrtvenog jarca najrađe gurnuo petrca ali bojim se da mu/vam to neće proći. petrc je odgovoran zbog toga što nije štitio interese građana koji su ga izabrali i zato što je funkcionirao kao sdp-ova marioneta ali za upravljanje otpadom na našem području je najodgovorniji vojko zato jer njegova JLS (grad rijeka) proizvodi uvjerljivo najviše smeća. po zakonu se za to smeće treba i pobrinuti, naime građani iz svojih dzepova za to namjenski izdvajaju poprilične novce. postoje ekološki prihvatljiva rješenja izvan i unutar (spalionica) gradskih granica. vojko nije odabrao nijedno nego si je novcima za upravljanje otpadom dizao spomenike.

 5. Pa u čemu je problem? Je li Rijeka, odnosno Riječani “stvaraju” (najviše) smeće i je li Obersnel uspio to smeće izbaciti iz Rijeke? Dakle uspješan gradonačelnik Rijeke. Stanovnici Marčelji i Viškova ionako ne glasaju za lokalnim izborima u Rijeci, a izglasali su vlast koja je prihvatila smetlište. Ako već tražite krivca izvan Viškovske vlasti prije Obersnela prvo “prorešetajte” županijsku garnituru.

  I da, počelo je smrditi i kod mene negdje od vikenda i polako se pojačava.

 6. gospon Nome, iz vašig stavova vidi se očita bahatost i podcjenjivanje ljudi koji žive na Viškovu.Ima u Rijeci mjesta koliko god hoćete za riješavanje smeća.Stalno se ukazuje primjer Beča i njegove spalionice , pa zasto Rijeka ne slijedi taj primjer na jednom od propalih industrijskih područja.Naravno uz predhodnu reviziju studije gospodarenja otpadom, na način kako to radi razvijeni svijet,primarnog tipa tj. razdvajanje već već u kućanstvima.Sa svime time bi se značajno smanjili troškovi, a još bi se i zaradilo na sekundarnim sirovinama.Spalionica u RI ili eventualno u industrijskoj zoni znači, značajno smanjenje troškova transporta jer se 80% smeća proizvodi blizu spalionice,jeftinjie grijanje i topla voda za gradane,a da i ne govorim da infrtastruktura već postoji.Dakle tko god opravdava novi” Viševac”, a Marišćina to sada i je(ako ne i gore),ne poznaje dovoljno situaciju ili je zloban.Ali ta zloba će prije ili kasnije nestati kad bude morao trošiti novac na vodu u boci……………Živi bili pa vidjeli(ako nas prije toga smrad ne podavi)

 7. nije ključno pitanje lokacije nego tehnologije. nesposobni političari koji ne znaju uvesti modernu tehnologiju guraju tezu o lokaciji jer znaju da ce na taj način posvađati narod (nitko ne želi deponij u svom dvorištu), a sebi umanjiti štetu. nemojte se na to hvatati. pametni na smeću danas zarađuju i uvoze ga (!) od glupana koji ga nisu sposobni obraditi na način primjeren 21. stoljeću. ponavljam: smeće danas može postati sirovina za proizvodnju energije, a uvijek će se naći glupani koji će ti još i platiti da im tu sirovinu preuzmeš (vidjeti primjer Hrvatske i Napulja)

 8. Jest,radi se o stranačkoj državi, ili potpunoj otuđenosti lažne političke elite od građana što je direktna posljedica izbornog zakona koji preferira demokraciju koja se samo formalno događa. Konkretni bunt građana je jedino učinkovit, a vlast se potajno nada da će policija štititi njihov nerad, štiteći formalno pravnu državu, a neformalno nesposobnu vlast.

 9. @Atila, iako se potpuno slažem s vašim postom (o boljim načinima iskorištavanja otpada), svjedno smatram da bi Vaš interes za istu problematiku splasnuo trenutkom preseljenja deponija iz vaše okolice, ukoliko živite na Viškovu. Odnosno da bi radije ovakvo rješenje ako ne živite u “zoni udara” negoli da se nekakav takav pogon izgradi u blizini Vašeg prebivališta.

 10. Nome, možda jesi u pravu, a možda i nisi, bez obzira na to poštujem tvoj stav.U svakom slučaju tematika sigurno nije tako jednostavna ko što se čini Vama koji sve to promatrate iz daleka.Ali u pravu ste što se tiče nezainteresiranosti, ljude tek može nešto potaknuti kad se nadu u situaciji koja im je nepodnošljiva i koju su prisiljeni mijenjati.Većini je to onda i poticaj da onda počnu gledati malo šire dalje svog dvorišta.Ako se slučajno nadete u sličnoj situaciji poput stanovnika Marčelja, ili recimo Kostrene ,razumijet ćete ovo što sam napisao.Do onda ću moći konstantirati da razumijem Vaš stav, ali ne i Vaša opravdanja……

 11. Nisu to opravdavanja, već samo konstatacije – koliko se stanovnika izvan zone smrada pridružilo protestima stanovnika Marčelja i okolice? Jesu li dovoljni prsti jedne ruke da se nabroje?

  A što se tiče promatranja iz daleka – da bar, smrad iz Marinšćine je došao i do mene prije malo više od tjedan dana i intezitet raste svakodnevno. Na sreću kiša ga je oprala, možda će opet zatprebati par tjedana da ponovo “navrati u goste”.

 12. Eto kako vidimo…. dok riječkim pič,,,, ne zasmrdi ništa od toga… treba lijepo zatvoriti deponije pa da pametna ekipica shvati da se nemože svo smeća bacati u jednu baju pa sve skupa na marišćinu/viševac/ sovjak… Kad njima doma bude smrdilo imat ćemo ruka u zraku malo više od prstića…. .-))

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here