Home Kolumne Strani suci u HNL

Strani suci u HNL

1433
1

Digao se najkatoličkiji klub protiv najkatoličkijih sudaca na svijetu na “zadnje noge”. Ime kluba Dinamo, a mjesto događaja Agram. Boje se ljudi da im ne izmakne prvenstvo i uloženi novac. Dok su oni ulagali u igrače i tranfere Hajduk se privatizirao i ulagao u HNS, suce, odnosno, kako se to kod nas lijepo kaže – u ” logistiku”.

Sad imamo problem! Taj problem nije od jučer, dapače potječe još od dana kada su u igri bili i Partizan, C. Zvezda, Dinamo, Hajduk, Željezničar, Sarajevo, Vojvodina itd. Prvenstvo se osvajalo u zgradi Centralnog komiteta. Osim klubova iz tzv velike četvorke, prvenstvo je znao osvajao i klub iz republičkog središta koji je slavio nekakvu obljetnicu (Željo,Vojvodina,Sarajevo).

Što bi bilo da su sve utakmice sudili strani suci? Tablica HNL izgledala bi sasvim drugačije. Ne bi bilo zaleđa i nepostojećih jedanaesteraca, a i crvenih kartona bi Hajduk i Dinamo skupili puno više nego sada. Možda bi prvak bio Pomorac ili Pula?! Što bi bilo da su strani suci odsudili utakmicu Rijeka-Osijek?

Zaboravljaju u Hajduku da su oni i u Jugoslaviji, a i u Hrvatskoj to isto tražili. Vjerojatno bi i Rijeka bila prvak bar 4-5 puta u posljednjih 25 godina, da ne govorimo o još kojoj tituli Kupa poput one utakmice finala sa Hajdukom u Beogradu.

Strane suce treba uvesti, ali na sve utakmice HNL! To bi koristilo svima, a najmanje Hajduku i Dinamu. (Fiat lux)

Previous articleRiječankama i peta titula prvakinja!
Next articleBorac Opatija Fight Cluba Stipe Bekavac osvojio Dubrovnik i 10.000 dolara

1 COMMENT

  1. 1. DINAMO (ZG) od Agrama: iako gotovo stalno “osvajaju” Prvenstva Hrvatske, pa skoro i Kup u znacajniji europski rang natjecanja ne mogu ni primirisati. To je odraz ustroja, funkcioniranja i kvalitete Hrv. nogometne lige. Dakle, sve te cinjenice govore same za sebe. Jedino sto se ovdje ima dodati je, dakle, da ponekad ipak “…ima Boga”.

    2. HAJDUK (od Splita): To da je ovaj klub privatiziran, to je mozda formalno-pravno i istina. Ali svatko tko vjeruje da je doista pretezno privatni kapital usao, odjedanput, u Hajduk, taj je velika naivcina. Vladajuci politicari u Hrvatskoj opet su od puka napravili budale. Prije nekoliko dana u Novom listu objavljen je jedan clanak a propos tog Hajduka i njegove privatizacije, u kojem su na sva usta ishvaljeni Sanader, ministar Primorac itd Aktualni predsjednik tog kluba ima mjesecnu placu od 54.000 kn. A prakticki do jucer Hajduku je 12 godina bio ziro-racun blokiran i da su se postivali pravni propisi nije smio ni igrati u Prvoj ligi. Tko taj clanak zna citati izmedju redova, sve ce mu biti jasno.
    U doba Jugoslavije Hajduk je takodjer bio proteziran jer je bio “partizanski” klub. Nitko se nikada nije zapitao kako to da su odmah nakon 1945. godine svi do tada postojeci sportski (pa i nogometni) klubovi pravno morali prestati postojati. Ako su htjeli nastaviti svoju djelatnost morali su se popnovo registrirati i pod -najcesce- drugim imenom. Jedino je Hajduku omoguceno da nastavi kontinuirano djelovanje pod istim imenom i na temelju akta o registraciji koji je stupio na snagu po propisima Austro-Ugarske monarhije (ova drzava 1945., 1946, 1947. itd.) vise nije ni postojala.

    3. NK RIJEKA: Od 1995. klubom je zavladala HDZovstina. Ne bi biklo nista lose u tome da je klub od toga imao neke znacajnije koristi. Nazalost, vladajuci HDZ nije u stanju osigurati tzv “core businessu” niti elementarne uvjete za djelovanje, odnosno nekoliko normalnih pomocnih terena da igraci imaju gdje trenirati. Drugi veliki grijeh koji se HDZ-u (u NK Rijeci) nece i ne smije zaboraviti je taj da je upravo zahvaljujuci rijeckim HDZ-ovcima RIJEKA ostala 1999. bez naslova.
    Najmanje sto su tada mogli uciniti je da istupe iz lige i mozda HNS-a pa da igraju u prvenstvu neke druge drzave. Tada bi im i strani suci sudili. A Dinamo i Hajduk neka rade stogod zele u ovom jadnom Hrvatskom nogometnom prvenstvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here