Home Food & Travel Strasbourg – grad cesta je odlična destinacija i za ljetne izlete

Strasbourg – grad cesta je odlična destinacija i za ljetne izlete

558
0

Nekada njemački grad, Strasbourg jedan je od najvažnijih i najvećih gradova u Francuskoj, koji privlači brojne turiste zahvaljujući ljepoti svoje povijesne jezgre. Upravo najstariji kvart grada, kojeg karakteriziraju poznate drvene kuće tipične za središnju Njemačku čini glavni grad Elzasa pravim draguljem istočne Francuske.

Strasbourg na drevnom njemačkom jeziku zapravo znači “grad cesta“, koje su često tijekom povijesti dijelile grad između dva zaraćena naroda; a jedan od podsjetnika ove podjele je ratni spomenik na Place de la République, koji simbolizira majku koja oplakuje svoju djecu koja su umrla za dvije suprotstavljene frakcije, predstavljena bez uniforme kako ih ne bi vratila u bilo koji narod.

Njemački utjecaj je svugdje prisutan, npr. u povijesnoj jezgri prikazani su povijesna imena ulica i trgova na njemačkom jeziku (slično kao što su u Rijeci postavljeni ploče s povijesnim toponimima na talijanskom i hrvatskom jeziku u Starom gradu).

Među drvenim kućama povijesne jezgre uzdiže se grandiozna katedrala Notre-Dame, sa svojim očaravajućim gotičkim pročeljem i slavnim astronomskim satom, koja privlači tisuće turista i predstavlja glavnu turističku atrakciju. Preko puta katedrale, možete posjetiti i poseban muzej posvećen gradnji katedrale, Museum Œuvre Notre-Dame koji ima i ostatke drevne židovske četvrti.

Ostaci nadgrobnih ploča židovskog groblja iz 13. stoljeća koje su bile korištene za izgradnju samostana.


Lutajući gradom vrijedi posjetiti neke od najljepših spomenika, uključujući natkrivene mostove i srednjovjekovne utvrde.
Umjesto toga na Grande Îleu nalazi se četvrt la Petite France, najkarakterističniji i najljepši dio cijelog Strasbourga, nekoć okupljalište ribara i malih obrtnika.
U ovom malom susjedstvu ima mnogo drvenih kuća, uključujući prekrasne Maison des tanneurs i Maison Haderer, vodene putove i karakteristične mostove.

Većinu turističkih atrakcija možete obilažiti pješke jer se većina toga nalazi u samoj povijesnoj jezgri. Ukoliko planirate koristiti gradski prijevoz, preporučamo kupnju dnevne karte za tramvaj (6.8 eura za dvije osobe i traje točno 24 sata od prvog korištenja) u odnosu na karte za jednu vožnju (koje koštaju 1.8 eura). Dobro ste pročitali, karta za jednu vožnju u Strasbourgu koji je na glasu kao “skup grad” je jeftinija nego u Rijeci. Druge opcije prijevoza je korištenje bicikla (grad je uglavnom ravan i postoje označene biciklističke staze svugdje) i turistički brod kroz strasburške kanale (17 eura je vožna od sat vremena).

Strasbourg, po mnogima, treba smatrati europskom prijestolnicom Adventa, jer od kraja studenog postaje nevjerojatan spoj lampica, tržnica i pravog božićnog ugođaja.
Diljem grada trgovi su ispunjeni Christkindelsmarïkom, tržnicom malog Isusa, gdje se prodaju artikli vezani uz Božić, ali i tipični proizvodi alzaške gastronomije, gdje vladaju mirisi začina i cimeta.
Trgovi na kojima se nalaze najveće tržnice su Place de la Cathédrale i Place Broglie, gdje od jutra do kasnih večernjih sati možete kupiti božićne darove. U središtu trga Place Kléber podignuta je, pak, gigantska božićna jelka, svečano osvijetljena oko koje se održavaju brojne predstave i božićni koncerti, a moguće je kušati i alzaške specijalitete.
U tipičnim restoranima se poslužuju pića i hrana, možete kušati mnoga tradicionalna jela kao što su pita od luka, spätzle (vrsta domaće tjestenine) i Flammekueche, vrsta pokrivene pizze koja ima nadjev od vrhnja, luka i maslaca. Preporučamo pivnicu Au Brasseur koja nudi vrlo korektne cijene uz happy hour koji počinje od 17:00 po kojem možete naručiti lokalno pivo i lokalne specijalitete.

Flammekueche

Sirevi su također dio velike tradicije alzaške gastronomije, kao što je Bibeleskäs, koji se obično poslužuje s krumpirom i Munster, naglašenog mirisa, ali nevjerojatno nježnog okusa.

Regija Elzas je također poznata po velikoj proizvodnji piva, koji se izvozi u cijeli svijet i koje konkurira domaćim vinima, predstavljenim pinotom sivim, crnim i bijelim, muškatom i gewürztramincem.

Ne možete zaključiti obrok u Strasbourgu a da ne kušate ukusne tipične slastice koje Alzašani obožavaju, poput Kougelhopfa (sličan riječkom/fiumanskom kuglofu), peciva brioche s bademima i grožđicama, Männelea i poznate francuske kroasane.

Ukoliko planirate posjetiti ovaj grad, važno je napomenuti da počevši od ove godine postoji posebna turistička pristojba (€1.65 eura po osobi po noćenju) koju morate platiti na kraju vašeg putovanja.

Previous articleNeobičan raspored spavanja australskog para je isprovocirao diskusiju o muško-ženskim odnosima
Next articleSrbi zgroženi Subašićevim priznanjem: ‘Slušao je Thompsona, suigrač nije mogao vjerovati!’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here