Home Vijesti Strenja Linić na predstavljanju HUBOL-a: Vrijeme za značajnije pozicioniranje bolničkih liječnika u...

Strenja Linić na predstavljanju HUBOL-a: Vrijeme za značajnije pozicioniranje bolničkih liječnika u sustavu zdravstva

2931
1
trpimir_goluza_01-580x384
Predsjednik HUBOL-a dr Trpimir Goluža

Jučer je u napokon i u KBC Rijeka, predstavljena HRVATSKA UDRUGA BOLNIČKIH LIJEČNIKA –HUBOL. Sastanku je u riječkoj bolnici prisustvovalo najuže vodstvo udruge – predvođeno predsjednikom dr. Golužom, tajnikom dr sc. Krešimirom Luetićem te članom IO dr Borisom Ujevićem. Koordinatorica za KBC Rijeka dr.sc Ines Strenja-Linić najavila je skore izbore za Skupštinu Hrvatske liječničke komore (HLK) i njene dužnosnike te početak aktivnije kampanje učlanjivanja bolničkih liječnika i iz KBC Rijeka obzirom da HUBOL broji već 1500 liječnika iz gotovo svih bolnica u RH od ukupno 7000 bolničkih liječnika koji rade u zdravstvenim ustanovam. Naglasila je da bolnički liječnici danas u Hrvatskoj predstavljaju daleko najbrojniju skupinu doktora medicine zaposlenih u sustavu zdravstva. Međutim njihova brojnost, kako je naglasila, ne odražava se i na utjecaj koji imaju na kreiranje zdravtvene politike i prava svih sudionika uprocesu zdravstvene zaštite. ‘Prepustili smo brigu o svom statusu HLK kao krovnoj liječničkoj instituciji koji se do sada nisu uspjeli izboriti za primjereno pozicioniranje liječnička i lječništva u društvu’.

Koordinatorica Hrvatske udruge bolnickih lijecnika Ines Strenja-Linic u KBC Rijeka najavila skore izbore za HLK – „Vrijeme je za značajnije pozicioniranje bolničkih liječnika u sustavu zdravstva“

strenjalinic
dr.sc Ines Strenja Linić
Tajnik HUBOL-a dr.sc. Krešimir Luetić ukratko je predstavio Udrugu kao strukovnu člansku organizaciju koja na dragovoljnoj osnovi okuplja liječnike, prvenstveno zaposlene u bolničkim ustanovama. HUBOL je prvenstveno osnovan s ciljem cjelovitog sagledavanja i analize svih problema koji opterećuju zdravsveni sustav, te pritom nastoji vjerodostojno i dosljedno zastupati interese liječnika u RH, vodeći brigu o zaštiti prava i unapređenju statusa bolničkih liječnika. HUBOL se također obvezao na zaštitu profesionalnog dostojanstva i stručne neovisnosti liječnika, poticanje stručnog i znanstvenog usavršavanja liječnika te unapređenje kvalitete, sadržaja i vrste zdravstvene usluge u bolničkim ustanovama uzjačanje međuliječničke solidarnosti i kolegijalnosti.
Predsjednik dr Trpimir Goluža je pozdravio okupljanje oko HUBOL-a i riječkih bolničkih liječnika. Trenutno se kako je naveo provodi sindikalno nasilje nad liječnicima jer za pregovaračkim stolom s Ministarstvom sjede sindikati koji zastupaju sestre ali i najbrojniji na čelu s gosp. Abveršek koja zastupa prava spremačica i drugog pomoćnog osoblja te oni dogovaraju o tome kako će i koliko liječnici raditi. Uvjeti rada pristom u kojima liječnici rade uvelike su sramotni. Dovoljan je pokazatelj samo riječka bonica koja, kako kaže Goluža, predstavlja sramotu za sve one koji su posljednjih dvadestak godina voidli državu, regiju ali i bolnicu. No, i u takvim uvjetima liječnici KBC Rijeka pokazuju odlične rezultate i svakodnevno vode brigu o bolesnicima govoto tri županije. Pozvao je stoga liječnike na maksimalan angažman s ciljem osvajanja dovoljno mandata u Skupštini HLK koji će omogućiti reformu Hrvatske liječničke komore kao krovne strukovne liječničke organizacije koja se dosad nije uspjela nametnuti kao važniji partner državnim institucijama u kreiranju zdravstvene politike te očuvanja položaja liječnika u Republici Hrvatskoj. Sadašnja HLK je zapravo „organizacija umirovljenih liječnika u sprezi s liječnicima primarne zdravstvene zaštite Zagreba“ koja godišnje raspolaže s oko 15 milijuna kuna naših novaca prikupljenih od obavezne članarine. Međutim, HLK je propustila ujedno biti i kreator formalnih i neformalnih pretpostavki za primjereno pozicioniranje liječnika i liječništva u društvu. Dr Goluža je predstavito i plan reforme Hrvatske liječničke komore te pozvao liječnike da se kandidiraju za liste Hubolovih kandidata za članove u Skupštini HLK-a koja će se održati u lipnju 2015.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here