Vijesti

Strenja Linić na predstavljanju HUBOL-a: Vrijeme za značajnije pozicioniranje bolničkih liječnika u sustavu zdravstva

Strenja Linić na predstavljanju HUBOL-a: Vrijeme za značajnije pozicioniranje bolničkih liječnika u sustavu zdravstva
trpimir_goluza_01-580x384

Predsjednik HUBOL-a dr Trpimir Goluža

Jučer je u napokon i u KBC Rijeka, predstavljena HRVATSKA UDRUGA BOLNIČKIH LIJEČNIKA –HUBOL. Sastanku je u riječkoj bolnici prisustvovalo najuže vodstvo udruge – predvođeno predsjednikom dr. Golužom, tajnikom dr sc. Krešimirom Luetićem te članom IO dr Borisom Ujevićem. Koordinatorica za KBC Rijeka dr.sc Ines Strenja-Linić najavila je skore izbore za Skupštinu Hrvatske liječničke komore (HLK) i njene dužnosnike te početak aktivnije kampanje učlanjivanja bolničkih liječnika i iz KBC Rijeka obzirom da HUBOL broji već 1500 liječnika iz gotovo svih bolnica u RH od ukupno 7000 bolničkih liječnika koji rade u zdravstvenim ustanovam. Naglasila je da bolnički liječnici danas u Hrvatskoj predstavljaju daleko najbrojniju skupinu doktora medicine zaposlenih u sustavu zdravstva. Međutim njihova brojnost, kako je naglasila, ne odražava se i na utjecaj koji imaju na kreiranje zdravtvene politike i prava svih sudionika uprocesu zdravstvene zaštite. ‘Prepustili smo brigu o svom statusu HLK kao krovnoj liječničkoj instituciji koji se do sada nisu uspjeli izboriti za primjereno pozicioniranje liječnička i lječništva u društvu’.

Koordinatorica Hrvatske udruge bolnickih lijecnika Ines Strenja-Linic u KBC Rijeka najavila skore izbore za HLK – „Vrijeme je za značajnije pozicioniranje bolničkih liječnika u sustavu zdravstva“

strenjalinic

dr.sc Ines Strenja Linić

Tajnik HUBOL-a dr.sc. Krešimir Luetić ukratko je predstavio Udrugu kao strukovnu člansku organizaciju koja na dragovoljnoj osnovi okuplja liječnike, prvenstveno zaposlene u bolničkim ustanovama. HUBOL je prvenstveno osnovan s ciljem cjelovitog sagledavanja i analize svih problema koji opterećuju zdravsveni sustav, te pritom nastoji vjerodostojno i dosljedno zastupati interese liječnika u RH, vodeći brigu o zaštiti prava i unapređenju statusa bolničkih liječnika. HUBOL se također obvezao na zaštitu profesionalnog dostojanstva i stručne neovisnosti liječnika, poticanje stručnog i znanstvenog usavršavanja liječnika te unapređenje kvalitete, sadržaja i vrste zdravstvene usluge u bolničkim ustanovama uzjačanje međuliječničke solidarnosti i kolegijalnosti.
Predsjednik dr Trpimir Goluža je pozdravio okupljanje oko HUBOL-a i riječkih bolničkih liječnika. Trenutno se kako je naveo provodi sindikalno nasilje nad liječnicima jer za pregovaračkim stolom s Ministarstvom sjede sindikati koji zastupaju sestre ali i najbrojniji na čelu s gosp. Abveršek koja zastupa prava spremačica i drugog pomoćnog osoblja te oni dogovaraju o tome kako će i koliko liječnici raditi. Uvjeti rada pristom u kojima liječnici rade uvelike su sramotni. Dovoljan je pokazatelj samo riječka bonica koja, kako kaže Goluža, predstavlja sramotu za sve one koji su posljednjih dvadestak godina voidli državu, regiju ali i bolnicu. No, i u takvim uvjetima liječnici KBC Rijeka pokazuju odlične rezultate i svakodnevno vode brigu o bolesnicima govoto tri županije. Pozvao je stoga liječnike na maksimalan angažman s ciljem osvajanja dovoljno mandata u Skupštini HLK koji će omogućiti reformu Hrvatske liječničke komore kao krovne strukovne liječničke organizacije koja se dosad nije uspjela nametnuti kao važniji partner državnim institucijama u kreiranju zdravstvene politike te očuvanja položaja liječnika u Republici Hrvatskoj. Sadašnja HLK je zapravo „organizacija umirovljenih liječnika u sprezi s liječnicima primarne zdravstvene zaštite Zagreba“ koja godišnje raspolaže s oko 15 milijuna kuna naših novaca prikupljenih od obavezne članarine. Međutim, HLK je propustila ujedno biti i kreator formalnih i neformalnih pretpostavki za primjereno pozicioniranje liječnika i liječništva u društvu. Dr Goluža je predstavito i plan reforme Hrvatske liječničke komore te pozvao liječnike da se kandidiraju za liste Hubolovih kandidata za članove u Skupštini HLK-a koja će se održati u lipnju 2015.

Midas

View Comments (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Nove inicijative novog omišaljskog rukovodstva Liste za Rijeku: Omišalj treba kupališnu žičaru

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.