Home Sport Stručnjak za sportsko pravo: Hrvatsku čeka teška kazna zbog vrijeđanja Borjana

Stručnjak za sportsko pravo: Hrvatsku čeka teška kazna zbog vrijeđanja Borjana

321
0

FIFA je pokrenula disciplinski postupak protiv hrvatske reprezentacije zbog ponašanja navijača na utakmici Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Kanade, tvrdi agencija AP. Razlog tome je što su hrvatski navijači vrijeđali Milana Borjana, Srbina rođenog u Kninu koji je na golu Kanade, tijekom utakmice drugog kola Svjetskog prvenstva u kojoj je Hrvatska pobijedila Kanadu 4:1.

Hrvatski navijači su golmana, koji tvrdi da nije rođen u Hrvatskoj, nego u “Srpskoj Krajini”, cijelo vrijeme provocirali i vrijeđali skandiranjem “Borjane, Turčine, napuši se kur*ine”, “Milane, Srbine, napuši se kur*ine”, “Žena ti je kur*a, Borjane”, “Borjane, ustašo”. Posebnu pažnju privukla je zastava Johna Deerea koju su razvili. Na njoj je pisalo “Knin 95”, a slogan tvrtke “Nothing runs like Deere” prepravili su tako da su umjesto zadnje riječi napisali “Borjan”.

John Deere je inače najpoznatija marka traktora na svijetu, a navedeno prijevozno sredstvo simbol je masovnog zbjega Srba tijekom akcije Oluja, kojom je Hrvatska 1995. godine oslobodila okupirana područja. U kolonama je u kolovozu te godine tzv. “Republiku Srpsku Krajinu” napustilo oko 200 tisuća Srba, među kojima i tada 7-godišnji Borjan. Spomenuti slogan poznate tvrtke u prijevodu znači “Ništa ne radi/ne vozi kao Deere”, ali prepravljen s imenom srpskog golmana na vratima Kanade te uz aluziju na srpski zbjeg tijekom Oluje, čita se “Nitko ne bježi kao Borjan”.

Borjan je na uvrede hrvatskih navijača odgovarao podizanjem tri prsta, što je srpski pozdrav, a nakon susreta broj njegovog telefona počeo se masovno širiti WhatsApp grupama. Borjan je rekao da mu je zato u kratko vrijeme došlo preko dvije tisuće uvredljivih poruka hrvatskih navijača.

Za komentar slučaja povodom pokretanja istrage protiv Hrvatske portal Index pitao je Sašu Pavličić-Bekića, zagrebačkog odvjetnika koji je nedavno u Ženevi magistrirao sportsko pravo. “Pod pretpostavkom da se utvrdi odgovornost HNS-a, to jest da se utvrdi da su to radili navijači reprezentacije Hrvatske, HNS, a samim tim i nogometnu reprezentaciju Hrvatske, povodom ovih ispada njenih navijača i spomenute istrage nesumnjivo čeka teška kazna ili kazne.

Uvjeren sam da će kazna biti ozbiljna jer je Hrvatska zbog ponašanja njenih navijača recidivist u smislu kršenja pravila i učestalih kazni koje zbog toga dobiva. U ovom slučaju otegotna okolnost je što su navijači Hrvatske golmana Kanade teško vrijeđali i verbalno i transparentom tijekom cijele utakmice, zatim što je predmet njihovih uvreda bila i njegova supruga te što su se uvrede nastavile i nakon utakmice putem WhatsApp poruka.

Naravno, FIFA će kao posebno težak krimen označiti to što su uvrede nacionalističke, uz veličanje zločinačkog ustaškog režima.” Na pitanje kakve kazne Hrvatskoj se mogu očekivati Pavličić-Bekić odgovara: “FIFA-i je na raspolaganju niz sankcija. Od toga da se do kraja SP-a značajno reducira broj ulaznica namijenjenih hrvatskim navijačima, preko teške novčane kazne HNS-u, do toga da se Hrvatska u budućim kvalifikacijama za velika natjecanja, prije svega SP, kazni igranjem domaćih utakmica pred praznim tribinama.”

Previous articleSrpski komentator urlao kad je Kanada zabila gol, a onda ga je Hrvatska ušutkala
Next articleRuski milijarder poginuo u padu helikoptera kod Monaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here