Biznis

Sumnja u transparentnost Jadrolinijinog natječaja

Sumnja u transparentnost Jadrolinijinog natječaja

Državni brodar Jadrolinija raspisao je natječaj za putničke katamarane. Traže se dva nova i dva rabljena, duljine 45 metara, za 300 putnika. Riječ je o milijunskom poslu, ali s vrlo kratkim rokom isporuke u čemu domaći brodograditelji vide problem – i razlog za sumnju, piše HRT.

Vrijednost natječaja je 36 milijuna eura za četiri katamarana. U kunama: 270 milijuna, bez PDV-a. Domaći brodograditelji sumnjaju da je natječaj pisan za određenog ponuđača.

U Jadroliniji pred kameru ne žele. Kažu, još nije odlučeno koja će od inozemnih ponuda biti prihvaćena. I opravdavaju se da im je flota brzih brodova stara u prosjeku četvrt stoljeća. Iz uprave su priopćili kako “obavljaju razgovore s hrvatskim brodogradilištima, koji dosada nisu imali iskustva u izgradnji aluminijskih brzih putničkih brodova, a vezano za razvoj ovih brodova u hrvatskim brodogradilištima kroz dulje rokove.”

U šibenskom brodogradilištu tvrde da ih nitko iz Jadrolinije nije kontaktirao. A primjerice, tijekom 9 godina za norveške su naručitelje isporučili 76 takvih aluminijskih katamarana! Riječ je o 15-metarskim radnim brodovima. No i triput veći iz Jadrolinijina natječaja, tvrde, mogli bi se napraviti u njihovu i za aluminijsku gradnju specijaliziranom pulskom brodogradilištu.

Ako smo dobri Norvežanima, koji su najbogatija država na svijetu, koji stvarno mogu birati od koga će kupovati brodove i kupuje ih od šibenskog NCP-a – zašto nismo dobri domaćem brodaru?, pita Roko Vuletić, predsjednik Uprave NCP grupe.

Sumnje im budi i činjenica da je savjetovanje o natječaju bilo smješteno u blagdansko vrijeme – od 29. prosinca do 8. siječnja.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Čačić: Problem nije Uljanik grupa nego Uljanik, 3.maj nema problem!

spMarch 21, 2019

U 2017. godini poduzetnici s područja Urbane aglomeracije Rijeka povećali izvoz 15,3%

spMarch 14, 2019

Treći put odgođen stečaj 3. maja

spMarch 12, 2019

Uljanik pred konačnim slomom, Vlada će pokušati spasiti 3.maj

spMarch 9, 2019

Članica Liste za Rijeku Nelida Pogačić u izvršnom odboru EFA-e

spMarch 8, 2019

Horvat: Stvari su se u Uljaniku prikrivale godinama, netko će morati odgovarati

spMarch 8, 2019

Radnici skupljaju potpise za stečaj 3. maja

spMarch 7, 2019

Mađari zainteresirani za plin s hrvatskog LNG-a

spMarch 7, 2019

Horvat o Uljaniku: Ostvare li se dobre stvari koje pripremamo, neće biti stečaja

spMarch 6, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.