Biznis

Sumnja u transparentnost Jadrolinijinog natječaja

Sumnja u transparentnost Jadrolinijinog natječaja

Državni brodar Jadrolinija raspisao je natječaj za putničke katamarane. Traže se dva nova i dva rabljena, duljine 45 metara, za 300 putnika. Riječ je o milijunskom poslu, ali s vrlo kratkim rokom isporuke u čemu domaći brodograditelji vide problem – i razlog za sumnju, piše HRT.

Vrijednost natječaja je 36 milijuna eura za četiri katamarana. U kunama: 270 milijuna, bez PDV-a. Domaći brodograditelji sumnjaju da je natječaj pisan za određenog ponuđača.

U Jadroliniji pred kameru ne žele. Kažu, još nije odlučeno koja će od inozemnih ponuda biti prihvaćena. I opravdavaju se da im je flota brzih brodova stara u prosjeku četvrt stoljeća. Iz uprave su priopćili kako “obavljaju razgovore s hrvatskim brodogradilištima, koji dosada nisu imali iskustva u izgradnji aluminijskih brzih putničkih brodova, a vezano za razvoj ovih brodova u hrvatskim brodogradilištima kroz dulje rokove.”

U šibenskom brodogradilištu tvrde da ih nitko iz Jadrolinije nije kontaktirao. A primjerice, tijekom 9 godina za norveške su naručitelje isporučili 76 takvih aluminijskih katamarana! Riječ je o 15-metarskim radnim brodovima. No i triput veći iz Jadrolinijina natječaja, tvrde, mogli bi se napraviti u njihovu i za aluminijsku gradnju specijaliziranom pulskom brodogradilištu.

Ako smo dobri Norvežanima, koji su najbogatija država na svijetu, koji stvarno mogu birati od koga će kupovati brodove i kupuje ih od šibenskog NCP-a – zašto nismo dobri domaćem brodaru?, pita Roko Vuletić, predsjednik Uprave NCP grupe.

Sumnje im budi i činjenica da je savjetovanje o natječaju bilo smješteno u blagdansko vrijeme – od 29. prosinca do 8. siječnja.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Ministar Horvat: Vlada ima dva potencijalna partnera za Uljanik i 3. maj

spDecember 13, 2018

Za vođenje stečaja Brodomaterijala potrošeno 71 milijun kuna!

spDecember 6, 2018

Izgradnja moderne tvornice peleta u Delnicama u završnoj fazi

spDecember 4, 2018

Debeljaku zabranili dolazak u 3. maj!

spNovember 20, 2018

U riječkoj luci pad prometa, a Koper zapošljava 800 radnika!

spNovember 18, 2018

AKCIJA: Dopunsko zdravstveno uz 30% popusta do 18. studenog!

spNovember 16, 2018

Ovaj brod će postati plutajući terminal ispred Omišlja, LNG Hrvatska odustala od kloriranja

spNovember 9, 2018

Konferencija ‘Sell me this pen’ na Ekonomskom fakultetu

spNovember 3, 2018

U Lenac stigao USNS Yuma

spNovember 1, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.