Home Vijesti Suprug riječke dogradonačelnice opet tema Gradskog poglavarstva

Suprug riječke dogradonačelnice opet tema Gradskog poglavarstva

4124
2

Prema podacima iz Trgovačkog suda, tvrtka »Premier J-S« koju zastupa i vodi suprug riječke dogradonačelnice Romane Jerković Jadranko Barišić, dužna je Gradu Rijeci za zakup poslovnog prostora u Krešimirovoj 16a 191.000 kuna i 30-ak tisuća kuna zateznih kamata. Osim toga tvrtka je dužna i 50-ak tisuća kuna za komunalnu naknadu koja nije plaćena od svibnja 2007. godine do ožujka ove godine, oko 16.000 kuna za spomeničku rentu koja nije plaćena za cijelu 2007. i 2008. godinu, a dug naknade za uređenja voda za razdoblje od ožujka 2007. do ožujka 2009. godine iznosi oko 7.000 kuna. Dakle ukupni dug »Premiera J-S« iznosi gotovo 300 tisuća kuna.

Podsjetimo, tvrtka »Premier J-S« postala je aktualna kada je Novi list otkrio da je u ožujku 2006. godine na zatvorenom dijelu sjednice Jadranku Barišiću, tada vlasniku i direktoru, otpisan dug od 40.000 kuna. Afera je rezultirala otvaranjem svih točaka gradske vlade za javnost, a dogradonačelnica Jerković je uplatila u gradski proračun 40.000 kuna, ali tek nakon što se danima o tom skandalu vodila javna polemika.

Kao što to već biva, »Premier J-S« je pao u zaborav, a dogradonačelnica je doživjela streloviti politički uspon unutar SDP-a koji je okrunjen saborskom foteljom. No, prašina sa slučaja uklonjena je prije desetak dana kada je Poglavarstvo opet na dnevnom redu imalo zahtjev tog trgovačkog društva da mu se otpiše dug zakonskih zateznih kamata i troškova ovrhe – zbog opće krize i otežanih uvjeta poslovanja. Gradska vlada ovaj je put zahtjev odbila.

Stručne službe Grada Rijeke navele su da je 30. svibnja 2007. godine zakupniku otkazan ugovor o zakupu zbog neplaćanja zakupnine, te zbog toga što se prostor koristi protivno ugovoru. Naime, u prostoru se umjesto ugostiteljske djelatnosti restorana obavlja djelatnost caffe bara, a dio prostora veličine 30-ak kvadrata nije u funkciji. Protiv zakupnika pokrenut je ovršni postupak radi predaje i ispražnjenja, a Općinski sud u Rijeci u veljači ove godine donio je rješenje o ovrsi koje nije postalo pravomoćno. Budući da zakupnik nije podmirio zakupninu i kamatu za korištenje prostora, Grad je pokrenuo ovršne postupke radi prisilne naplate duga koji su u tijeku. No, na računu nema sredstava za podmirenje dospjelih obveza.

Za komentar cijelog slučaja pitali smo gradonačelnika Vojka Obersnela.

– Poglavarstvo je odbilo zahtjev za oslobađanje od plaćanja kamata tvrtki »Premier J-S«. Mislim da je takav zaključak Poglavarstva dovoljni pokazatelj mojeg stava i stava Poglavarstva. Imao sam informaciju da je suprug gospođe Jerković prodao tvrtku, no nisam znao da je u bilo kojem smislu ostao vezan uz tvrtku. No, i da sam znao, Poglavarstvo bi zahtjev odbilo kao što je to i učinilo, budući da nema nikakvog razloga ni pravnog osnova da tvrtku oslobodimo plaćanja kamata, kazao je Obersnel.

Jerković: Pogrešni podaci na internetu

Dogradonačelnica i saborska zastupnica Romana Jerković tvrdi da je činjenica i istina da je njezin suprug prodao tvrtku »Premier J-S« još 2007. godine.

– Od tada nema nikakve veze s tom firmom. Nakon vašeg poziva pogledala sam internet i ostala iznenađena. Iako jasno u sudskom registru piše da moj suprug nije niti vlasnik niti član uprave tvrtke »Premier J-S«, dovodi se u vezu s podružnicom spomenute tvrtke. Vjerojatno se radi o propustu ili pogrešci koja se potkrala prilikom prodaje tvrtke. Ono što vam mogu reći sa stopostotnom sigurnošću jest da Grad Rijeka i Poglavarstvo, kojeg sam član, nisu napravili nikakav, ali ama baš nikakav ustupak bivšoj tvrtki moga supruga. Uostalom, pratite detaljno rad Poglavarstva, zatvorenih sjednica više nema i da je bilo što drugačije od ovog što govorim – znali biste, izjavila je Jerković.

Barišić: Prodao sam tvrtku 2007. godine
Suprug riječke dogradonačelnice Jadranko Barišić izjavio je da je on tvrtku Premier J-S prodao 2007. godine i da od tada s njom nema nikakve veze.

– Očito je došlo do previda osoba koje su trebale još 2003. godine uvesti u Sudski registar Trgovačkog suda da je podružnica ugašena jer je središte tvrtke prebačeno iz Zagreba u Rijeku. Po logici stvari tvrtka od 2003. godine više nema podružnicu, a nakon što sam prodao vlasnički udio 2007. godine, više nemam nikakve veze s tim poduzećem. Da nisam vlasnik, može se vidjeti i u Sudskom registru, kazao je Barišić.

Barišića smo pitali je li točno da ne plaća zdravstveno osiguranje, a na što je on odgovorio: »Zaista ne vidim kakve to ima veze s poslovanjem i vlasništvom firme Premier J-S. U konačnici to je moja osobna stvar i nemam više komentara«. (novi list)

2 COMMENTS

  1. Vidi se da tu nešto ne štima. Čini mi se. Može se tvrtka po dogovoru prodati a opet ostati tajni vlasnik ali o ovom slučaju ne znam pa ne mogu ni govoriti.. Čujem da je Slavko Linić vlasnik prostora hale autopregleda na Škurinju i još jedne hale skladišta bivšeg Sladisa koji je propao u kriminalnoj pretvorbi a da uopće nije morao jer je dobro poslovao. Ali Linića se službeno ne ne vodi nigdje kao vlasnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here