Vijesti

ŠUTNJA JE ZLATO: Obersnel razumio pitanje ali zaobišao odgovor

ŠUTNJA JE ZLATO: Obersnel razumio pitanje ali zaobišao odgovor
pesic_bukovac_i_obersnel

Zavjet šutnje u najtransparentijem gradu

Nastavlja se potraga gradskog vijećnika Hrvoja Burića za odgovorom na što je točno u dvije godine potrošeno preko 80 milijuna kuna javnog novca. Iako nominalno živimo u najtransparentijem gradu u Hrvatskoj te bi na odgovor na slična pitanja trebalo čekati najviše 15 dana, Buriću traženi podaci nisu dostavljeni već dva mjeseca! Podsjetimo, Burić je u srpnju zatražio specifikaciju troškova sitnog inventara i auto guma za koje je u dvije godine utrošeno preko milijun kuna, reprezentacije za koju je u istom razdoblju potrošeno preko 2,5 milijuna kuna, službena putovanja koja su porezne obveznike koštala nešto ispod 3 milijuna kuna te ‘ostale usluge’ za koje potrošeno 76 milijuna kuna.

Pitanje je upućeno predsjednici Gradskog vijeća Pešić Bukovac, čiji je Burić izabrani zamjenik, a koja ga je odbila proslijediti gradonačelniku Obersnelu s obrazloženjem da ne razumije pitanje, odnosno da isto nije postavljeno u skladu s Poslovnikom. Burić je nakon toga identično pitanje kao ‘običan građanin’ postavio direktno gradonačelniku temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama. Za razliku od Pešić Bukovac, Obersnel je razumio pitanje pa je odgovor ovih dana stigao Buriću. Međutim, ni u Obersnelovom odgovoru nema ništa od specifikacije nego se troškovi općenito opisuju riječima. Tako se za troškove guma i sitnog inventara tvrdi kako se većinom radi o rashodima gradskog Odjela za školstvo za vrtiće i škole, dio Odjela za komunalni sustav za ukrašavanje grada tijekom božićno-novogodišnjih blagdana, a dio je namijenjen vatrogascima. ‘Ostale usluge’ je u najvećoj mjeri potrošio Odjel za sport i tehničku kulturu za upravljanje sportskim objektima dok se ‘reprezentacija’ u najvećoj mjeri odnosi na troškove pripreme hrane za građane tijekom blagdana. Stavka ‘službena putovanja’ uglavnom je korištena na službena putovanja, navodi se u gradonačelnikovom odgovoru.

Naravno, Burić nije zadovoljan ovakvim odgovorom te je od gradonačelnika zatražio dopunu odgovora. Njegov novi zahtjev objavljujemo u cjelosti.

***
Poštovani gosp Gradonačelniče !

Zahvaljujem na Vašem odgovoru od 21.kolovoza. koja sam postavio u vezi specifikacije računa pojedinih rashodovnih stavki Proračuna za 2011. i 2012. godinu.

Želim Vas podsjetiti kako izgleda račun a to piše u Zakonu o PDV-u IX. Ispostavljanje računa Članak 15.

(1) Porezni obveznik mora ispostaviti račun za isporučena dobra ili obavljene usluge te na računu posebno iskazati porez na dodanu vrijednost.

Ako se isporučuju dobra ili obavljaju usluge koje su oslobođene od plaćanja poreza na dodanu vrijednost na računu treba navesti da porez na dodanu vrijednost nije zaračunan.

(2) Račun je svaka isprava prema kojoj porezni obveznik ili osoba kojoj on naloži obračunava isporučena dobra i obavljene usluge, bez obzira na to kako se ta isprava naziva u poslovnomu prometu.

(3) Račun mora sadržavati ove podatke:
1. mjesto izdavanja, broj i nadnevak,
2. ime (naziv), adresu i matični. broj ili jedinstveni matični broj gradana (porezni broj poduzetnika), koji je isporučio dobra ili obavio usluge (prodavatelja),
3. ime (naziv), adresu i porezni broj poduzetnika kome su isporučena dobra ili obavljene usluge (kupca),
4. količinu i uobičajeni trgovački naziv isporučenih dobara te vrstu i količinu obavljenih usluga,
5. nadnevak isporuke dobara ili obavljenih usluga,
6. iznos naknade (cijene) isporučenih dobara ili obavljenih usluga,
7. iznos poreza,
8. zbrojni iznos naknade i poreza.
…..

(i tako dalje , kako piše u Zakonu)

Kako su Vašem odgovoru opisno objašnjene rashodovne stavke, a ja sam u pitanju zatražio specifikaciju računa (na način kako Zakon propisuje) lijepo Vas molim da mi dostavite odgovor gdje će točno biti specificirani računi po rashodovnim stavkama narečenom u pitanju.

Pozivajući se na Zakonu o pravu na pristup inforamacija NN 25/13 ponovno postavljam pitanje. U izvršenju proračuna za 2011 navedeni su rashodi.

Brojčana oznaka naziv iznos

3225 Sitni inventar i auto gume 646.202,86 hrk
3239 Ostale usluge 39.159.313,65 hrk
3293 Reprezentacija 1.490.606,38 hrk
3211 Službena putovanja 1.576.313,74 hrk

U izvršenju proračuna za 2012 navedeni su rashodi

3225 Sitni inventar i auto gume 385.096,87 hrk
3239 Ostale usluge 36.895.657,93 hrk
3293 Reprezentacija 1.240.014,16 hrk
3211 Službena putovanja 1.392.281,28 hrk

Za rashode u 2011. i u 2012. molim pismeno dostaviti specifikaciju po narečenim iznosima.
***

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Predstavljanje obnovljene povijesne vodospreme Podvežica

spMarch 21, 2019

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.