Vijesti

Sutra mirni prosvjed na Korzu

Sutra mirni prosvjed na Korzu

U subotu, 15. rujna, s početkom u 12.00 sati, na Korzu, u Rijeci, ispred zgrade Grada Rijeke, Korzo 16, održati će se mirni prosvjed građana “SAČUVAJMO IZVORIŠTA PITKE VODE RJEČINE I OSTALIH IZVORA VODA”. Cilj prosvjeda je upozoriti Riječane na opasno ugrožavanje izvora pitke vode na riječkom području i neodrživo postupanje sa otpadom Grada Rijeke, PGŽ-a, Čistoće i Ekoplusa.

Krizni eko stožer MArišćina upozorava kako Grad Rijeka i komunalno društvo Čistoća, d.o.o nastavljaju sa neprimjerenim odlaganjem smeća na Marišćini, na lokaciji planirane Županijske centralne zone za gospodarenje otpadom (ŽCGO Marišćina). Na deponiju Viševac, pedesetogodišnjem primitivnom odlagalištu otpada, koje je ugrozilo okoliš i živote preko dvije i pol tisuće stanovnika Marinića koji žive i krugu 500 m od deponija, popunjeni su kapaciteti i još nije saniran.

PGŽ, Grad Rijeka, Općina Viškovo, Kd Čistoća, d.o.o. i TD Eko plus, d.o.o deset godina kasne sa realizacijom projekta ŽCGO Marišćina, koji je svojevremeno javnosti predstavljan kao moderan i ekološki prihvatljiv način gospodarenja otpadom. Danas znamo da to nije tako i da su građani i javnost dovedeni u zabludu.

Naime, odgovorne institucije, nisu u mogućnosti uložiti niti 30 milijuna EUR kojima bi u Marišćini napravili MBO postrojenje, planirano od njih samih u okviru tzv. Faze 0-1. Ukupna cijena projekta ŽCGO Marišćina je preko 100 milijuna EUR, a već na samom početku nema novaca ni za osnovne zahvate.

Zbog toga su nadležni sami sebi preuredili sve potrebne lokacijske, građevinske i uporabne dozvole i razdijelili projekt u etape i podetape i sada je moguće dobiti građevinsku i uporabnu dozvolu za rupu u zemlji zvanu „kazeta“ u koju će zatrpavati smeće. Bez ikakvog monitoringa utjecaja na izvorišta vode na udaljenosti od 1,2 km. Viševac se nastavlja…samo na lokaciji udaljenoj nekoliko kilometara.

„Nulta faza Marišćine“ je, zapravo, samo žicom ograđeni plato na kojeg se gotovo godinu dana dovozi smeće balirano u najlonske vreće. Takvo smeće koje nije razvrstano, a primjenom „tehnike“ usitnjavanja gaženjem bagerima balirano je u najlonske vreće, što je dovelo do dodatnih problema, jer se iz bala širi nesnosni smrad, bale pucaju i potencijalni su izvor zaraze.

U manje od godinu dana proizvedeno je 30 000 bala smeća, od kojih svaka iznosi između 900 i 1100 kg, a dnevno, najvećim djelom u Gradu Rijeci, proizvede se oko 200 bala. Bale su danas dijelom na Marišćini, dijelom na Viševcu.
Zbog smjerova vjetra na ovom području smrad sa Marišćine širi se cijelim naseljem Marčelji do Viškova u jednom smjeru i prema Studeni u drugom, a sa Viševca prema Furićevu i Jugima u jednom smjeru, Marinićima, Bezjakima, Zametu i Kantridi u drugom smjeru.

Odgovorni sada napuštaju model baliranja, otvaraju bale smeća i prelaze na pohranjivanje sadržaja iz bala u kazete, u zemlji, na Marišćini. Kazete su rupe u zemlji, planiraju ih 6, promjera 100 x 100 m sa punjenjem do 24 m visine. Kazete imaju, navodno, vodonepropusni sloj, no ne postoji kontrolna razina ispod nepropusnog sloja, koja bi upozorila na realno moguće procjedne vode koje bi odlazile u tlo. Područje Marišćine je u vodozaštitnoj zoni, neprihvatljivo je dozvoliti daljnji nastavka ovog projekta, zbog realne opasnosti za izvorište Rječine i druge sekundarne izvore vode na ovom području, ističu u Kriznom eko stožeru Marišćina.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Nastavljeno rušenje zgrade Elektromaterijala na Potoku

spDecember 18, 2018

Riječki proračun izglasan glasovima SDP-ove koalicije, Liste za Rijeku i dijela vijećnika Mosta i Živog zida

spDecember 18, 2018

Prošlog tjedna 56 lakših i dvije teže prometne nesreće

spDecember 18, 2018

Počinje izgradnja ceste D-403

spDecember 17, 2018

Promet Adamićevom ulicom od utorka ponovno u 2 trake!

spDecember 17, 2018

Komadina o prebjezima: Pitajte Obersnela, on je bio mentor Komparić Devčić

spDecember 17, 2018

Riječka profesorica odgovorila svima koji podržavaju profesora Franju: Djeca su naše ogledalo i posljedica, a ne neprijatelji

spDecember 17, 2018

Rekorder vikenda napuhao 3,22 promila, najveća izmjerena brzina 115,6 km/h

spDecember 17, 2018

Jovanoviću prelasci SDP-ovaca Bandiću ‘gadljivi do bola’

spDecember 15, 2018

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.