Home Mozaik Svaki treći tinejdžer priznaje: “Bio sam nasilnik”

Svaki treći tinejdžer priznaje: “Bio sam nasilnik”

113
0
pexels trinity kubassek 246367

Iz odgovora djece na anketu Webboh Laba nastala su 4 profila nasilnika.

Bullying i cyberbullying: raširena pojava koja progoni tinejdžere, ali o kojoj se nikad dovoljno ne govori. Webboh Lab (prvi digitalni opservatorij posvećen Gen Z) proveo je istraživanje o zlostavljanju na koje je u 48 sati odgovorilo više od 9000 mladih između 13 i 20 godina. Prema mišljenju 60% tinejdžera, zlostavljanje podjednako pogađa muški i ženski spol, a za 68% to je fenomen koji može pogoditi žrtve bilo koje dobi.

Što se podrazumijeva pod zlostavljanjem?

“Zlostavljanje je stav opresije najslabijih, s osvrtom na fizičko i psihičko nasilje koje se provodi posebno u školskim ili omladinskim sredinama”.

Nasilnici i žrtve

70% djece izjavilo je da su se osjećali kao žrtve vršnjačkog nasilja te da je škola mjesto gdje se najčešće dešavaju nepravde i zlostavljanja. Na izravno pitanje jesu li ikada bili nasilnici, 66% njih je odgovorilo negativno. Priznanje je, međutim, dao jedan od tri dječaka: to izražava moguće preklapanje između onih koji su zlostavljani i onih koji su, s obzirom na to da su zlostavljani, kao odgovor nasilnici.

4 zlostavljačka profila

Iz istraživanja su proizašla četiri psihološka i bihevioralna profila “nasilnika”. Najčešći je tzv. shadow bully (nasilnik sjena) (50,2%) koji, vođen osobnom nesigurnošću i obiteljskim problemima, dominantnim ponašanjem traži prihvaćanje drugih. Bio je (ili jest) žrtva maltretiranja i ima ozbiljnih poteškoća u upravljanju svojim unutarnjim sukobima. Drugi profil je onaj bezosjećajnog tiranina (20,9%) koji namjerno čini zlo, nije motiviran nesigurnošću, već željom za dominacijom. Treći je bijesna furija (15,4%), čija je agresija izravan izraz ljutnje i frustracije uzrokovane prije svega obiteljskim ekonomskim poteškoćama. Konačno, lažno lomljiv (13,5%): u nedostatku podrške obitelji, nasilnik djeluje kako bi kompenzirao svoju ranjivost, često bez namjere da povrijedi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here