Home Biznis Sve veći broj Mađara žali što zemlja ne koristi euro kao službenu...

Sve veći broj Mađara žali što zemlja ne koristi euro kao službenu valutu

183
0

Pad mađarske forinte nakon ruske invazije na Ukrajinu naveo je neke Mađare da prihvate euro umjesto lokalne valute, koja je izgubila više od polovice svoje vrijednosti otkako je premijer Viktor Orban preuzeo vlast 2010.

Poput drugih članica Europske unije Poljske, Češke ili Rumunjske, Mađarska nije ni blizu usvajanja jedinstvene valute, s Orbanovom vladom koja u doglednoj budućnosti isključuje potez za koji bi rekla da predstavlja gubitak suvereniteta ekonomske politike.

No forinta, koja je pod pritiskom zbog dvostrukog deficita Mađarske i sukoba s Bruxellesom oko vladavine prava (što znači da je Mađarskoj blokiran pristup fondovima EU) dovelo je do toga da većina Mađara po istraživanjima javnog mijenja počelo gledati negativno na vlastitu valutu.

Istraživanje Eurobarometra u travnju među zemljama koje još ne koriste jedinstvenu valutu pokazalo je da je potpora za njezino prihvaćanje bila najveća u Mađarskoj i susjednoj Rumunjskoj, gdje su plaćanja u eurima dugo bila norma u prodaji rabljenih automobila i najmu stanova.

Pad forinte od 8% u odnosu na euro u zadnjih nekoliko mjeseci i njegova volatilnost tečaja od gotovo 4% početkom srpnja, dodatno su povećali privlačnost eura, iako je njegova upotreba još uvijek ograničena u širem gospodarstvu.

Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, Laszlo Szucs, odvjetnik u Reti, Varszegi & Partners Law Firm PwC Legal, počeo je primati više upita od korporativnih klijenata koji su pitali kako mogu kompenzirati radnike za pad forinte.

Rekao je da većina upita dolazi od tvrtki za financijske i poslovne usluge i proizvodnog sektora.

Dok su se radnici i potrošači drugdje u europskim zemljama suočavali sa sličnim pritiscima zbog rastućih cijena energije i hrane, slabljenje forinte predstavlja dodatni izazov.

Budući da je izravna isplata plaća u eurima, uz nekoliko iznimaka, protivna mađarskom zakonu, većina se tvrtki odlučila za izvanredna povećanja u iznosu od 5-10%, dok su neke ponudile dodatne isplate na kraju tromjesečja povezane s kretanjem forinte, rekao je Szucs.

Sektor IT usluga, gdje mnogi rade kao neovisni izvođači i stranim klijentima naplaćuju račune u eurima, gotovo se u potpunosti prebacio na ugovore temeljene na eurima, rekao je.

Narodna banka Mađarske, koja je podigla kamatne stope kako bi stabilizirala cijene, pomaknuvši stopu za još jedan postotni bod ovog tjedna, odbila je komentirati.

Dostupni podaci pokazuju da je prelazak na euro za sada ograničen, ali u nekim sektorima poduzeća već učinkovito vežu svoje cijene za eure.

Mađarska je vlada objavila najnovije podatke koji pokazuju da euro čini 35,1% nefinancijskih korporativnih depozita u usporedbi s 34,7% u siječnju, dodajući da ovi podaci ne upućuju na povećanu euroizaciju.

Međutim, u subotu je Orbanov kabinet neočekivano objavio da će dopustiti tvrtkama da plaćaju poreze u eurima ili dolarima zajedno s forintama – potez za koji neki analitičari kažu da bi mogao umanjiti značaj nacionalne valute.

Agoston Deim, koji s partnerom vodi malu tvrtku za IT usluge, rekao je da je prešao na cijene u eurima u ožujku kada je forinta pala kroz psihološku barijeru od 400 forinti u odnosu na euro.

Rekao je da dok je tvrtka prije godinu dana rijetko izdavala ponude u eurima, sada računi u eurima čine polovicu prometa, dok je još jedna četvrtina bila vezana za tečaj eura, u skladu sa širim trendom u industriji.

“Kada ne možete znati što će se dogoditi sljedeći dan… i šaljete ponude s cijenama s rokom od mjesec dana, rizik trgovanja u forintama postaje jednostavno previsok”, rekao je.

Akos Deliaga, koji vodi Talk-A-Bot, rekao je da njegova tvrtka za informatičke usluge, koja zapošljava 15 ljudi, određuje cijene u eurima čak i duže, nudeći cijene temeljene na forinti samo u “posebnim slučajevima” kao što su narudžbe javnog sektora.

“Nije iznenađujuće, naši su kolege iznijeli vrlo snažan zahtjev da budu plaćeni u eurima, ili barem da im se plaće vežu za euro”, priznao je.

Promjenjivost forinte također je navela neke vlasnike nekretnina u Budimpešti i zapadnoj Mađarskoj da prodaju stanove u eurima.

Iako su takve ponude još uvijek manjina i uglavnom uključuju vrhunske nekretnine, njihov broj se utrostručio u usporedbi s prošlom godinom, prema istraživanju mađarske web stranice za nekretnine ingatlan.com.

“Mađarski vlasnici ne žele rasipati vrijednost svoje imovine”, rekao je glasnogovornik Laszlo Balogh. “Oni cijenu odrede u eurima, pa ako se tečaj pomakne, oni su pokriveni.”

Neki trgovci u trgovini luksuznim namještajem u predgrađu Budimpešte također prikazuju cijene u eurima.

Zsuzsa Mosolygo, suvlasnik Vivaxa, rekao je da je prodavač uredskog namještaja prošle godine usvojio cijene u eurima.

“Projekt uredskog namještaja može koštati 100.000 do 200.000 eura. Puno je lakše odrediti cijenu u eurima nego stalno prilagođavati cijene kretanjima u forintama”, rekla je.

“Dovoljno je teško (planirati) u eurima, ali u forintama bi to bilo potpuno nemoguće.”

Previous articleNestala četiri nizozemska turista na Pagu, traži ih pripadnici HGSS-a
Next articleŠemper nakon nesreće: vozio sam pijan, nisam znao da sam udario dijete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here