Home Biznis Svjetske burze porasle nakon četiri tjedna

Svjetske burze porasle nakon četiri tjedna

903
0

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nakon četiri tjedna oštrog poniranja, što se zahvaljuje nadi ulagača da će Američka središnja banka (FED) uskoro uvesti nove poticajne gospodarske mjere. Na Wall Streetu Dow Jones indeks prošloga tjedna porastao je 4,3%, na 11.284 boda, S&P 500 je skočio 4,7%, na 1.176 bodova, a Nasdaq indeks 5,9%, na 2.479 bodova.

U dugo očekivanom nastupu na konferenciji središnje banke u Jackson Holeu predsjednik FED-a Ben Bernanke nije najavio nove poticajne mjere, no ostavio je za to otvorena vrata na idućem sastanku u rujnu. Poručio je, naime, da središnja banka ima još niz alata za dodatne monetarne poticaje i da je spremna to učiniti ako bude potrebno. Bernanke je priznao i da je oporavak američkog gospodarstva sporiji nego što se nadao, no optimističan je glede dugoročnih izgleda za rast.

Ulagači se nadaju da će FED ipak uskoro poduzeti nove mjere za oživljavanje gospodarstva jer se njegov rast ozbiljno usporava. U petak je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju porastao 1,0%, a ne 1,3%, koliko je pokazala prva procjena.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,7%, na 5.129 bodova, frankfurtski je DAX skočio 1,0%, na 5.537 bodova, a pariški CAC 2,3%, na 3.087 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 0,9%, na 8.797 bodova. (HRT)

Previous articleMotociklist teško ozlijeđen kod Novog Vinodolskog
Next articleRoditelji mislili da im se sin utopio, a on satima plivao?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here