Home Vijesti Svjetski mediji: Milanovićeva reputacija je proruska. Stoji uz Orbana i Dodika

Svjetski mediji: Milanovićeva reputacija je proruska. Stoji uz Orbana i Dodika

183
0

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kritizirao je zapadne zemlje zbog opskrbe Ukrajine tenkovima i drugim oružjem te poručio da Krim više nikada neće biti dio Ukrajine, piše danas britanski list The Guardian.

List piše da je Milanović u razgovoru s novinarima u Zagrebu rekao da je “protiv slanja bilo kakvog oružja” u Ukrajinu te da opskrba Ukrajine oružjem samo produžuje rat.

Navode i Milanovićevu izjavu da je vojna potpora Ukrajini duboko nemoralna jer nema rješenja za rat, kao i da bi dolazak njemačkih tenkova u Ukrajinu samo poslužio za približavanje Rusije Kini.

Citirali su i Milanovićevu izjavu o Krimu, crnomorskom poluotoku koji je Rusija zauzela i pripojila 2014. godine: “Jasno je da Krim više nikada neće biti dio Ukrajine.”

“Milanović je zauzeo stav protiv EU otkako je 2019. izabran kao lijevi i liberalni kandidat, a svoju je politiku uskladio s politikom mađarskog premijera Viktora Orbana i secesionističkog čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika”, piše The Guardian.

U tekstu se navodi i da je predsjednička funkcija u Hrvatskoj uglavnom ceremonijalna, ali da je Milanović formalno vrhovni zapovjednik oružanih snaga.

“Posljednjih mjeseci otvoreno se protivio pristupanju Finske i Švedske NATO-u, kao i obuci ukrajinskih trupa u Hrvatskoj u sklopu pomoći EU toj ugroženoj zemlji”, piše The Guardian.

O Milanoviću piše i Associated Press, čiji su tekst potom prenijeli brojni drugi svjetski mediji, među kojima Washington Post, ABC News…

“Milanović je na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj 2019. pobijedio kao lijevo orijentirani liberalni kandidat, kontrapunkt konzervativnoj vladi koja je trenutno na vlasti u Europskoj uniji i članici NATO-a. Ali od tada se okrenuo populističkom nacionalizmu i kritizirao politiku Zapada prema Rusiji, kao i prema Balkanu.

Milanović je izgradio prorusku reputaciju, što je više puta demantirao. Ipak, posljednjih se mjeseci otvoreno protivio prijemu Finske i Švedske u NATO, kao i obuci ukrajinskih trupa u Hrvatskoj u sklopu pomoći EU toj ugroženoj zemlji”, piše AP.

Sky News naglašava da je Milanović predsjednik zemlje koja je članica NATO saveza i da s te pozicije kritizira slanje oružja Ukrajini.

“No, otad je napravio zaokret populističkom nacionalizmu, kritizira zapadne politike prema Rusiji, ali i prema Balkanu. Gospodin Milanović je izgradio prorusku reputaciju, što uporno poriče”, pišu.

Previous articleAlen Vitasović pogođen ribom u glavu!
Next articleU Hajduku zapomažu nakon izbora suca za Jadranski derbi: Sudit će sudac koji ih podsjeća na Jugoslaviju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here