Home Vijesti Švorinić: Rijekom upravljaju ekonomski analfabeti

Švorinić: Rijekom upravljaju ekonomski analfabeti

1770
3
01a
Danko Švorinić, Ivo Brozović i Boris Bradarić

Predstavnici Liste za Rijeku oštro su se danas obrušili na teze koje je u petak u ime SDP-ove koalicije iznio ernest Cukrov i prema kojima su vremena industrije iza nas te se grad treba isključivo okrenuti prema razvoju samo visokih tehnologija (IT) i Prometu.

– Radi se o potpuno suprotnom smjeru od onog u kojem se razvijaju najuspješnije svjetske ekonomije. Primjerice, u strukturi njemačkog BDP-a čak 70% čine industrija i uslužne djelatnosti koje su se razvile uz industrije. Od stranih ulaganja u Njemačku, oko 50% se odnosi na industriju, a tek 18% na čisti IT i software. Nova dodana vrijednost koja se ostvaruje nakon investiranja, najviša je u industriji 12,4, u odnosu na 9,5% koliko donosi visoka tehnologija, istaknuo je kandidat za riječkog gradonačelnika Danko Švorinić koji misli kako i ovi podaci govore kako su ljudi koji vode Rijeku ili potpuno isključeni iz svjetskih ekonomskih tokova ili se radi o potpunim analfabetima.

– Gdje su te visoke tehnologije o kojima poput papiga u predizbornoj kampanji pričaju riječki vodeći SDP-ovci i Ernest Cukrov? Je li to možda Vodafon call centar otvoren u sklopu STEP 1? Zašto Porin od osnutka do danas nije razvio proizvod visoke dodane vrijednosti, a kamoli cijele tehnologije. Zar to nije njegov posao? Kome će 12 programera iz priče Ernesta Cukrova prodavati pamet ako ne industriji? Kako vjerovati pričama o EU fondovima kada o njima priča ekipa koja ih ni do sada nije znala iskoristiti, zapitao se Švorinić.

– Riječki prometni pravac je 1719. godine otkrio Karlo VI., čestitamo SDP-u koji ga je otkrio 2013. Prema projekcijama Svjetske banke koje su se već sada pokazale nerealnima zbog debakla projekta Putničke obale, projekt Rijeka Gateway u idealnim okolnostima donosi maksimalno novih 1.000 radnih mjesta. Radi se o niskoplaćenim poslovima budući da djelatnost luke i pretovara tereta sama po sebi nije visokoprofitabilna. Međutim, postavlja se pitanje od koga ćemo preuzeti teret jer to još nije poznato. Možemo li očekivati da će to učiniti podobni kadrovi na čelu ključnih subjekata, zapitao se Švorinić i spomenuo primjer direkora Luke Vedrana Devčića koji je zaposlen kao suprug gradonačelnikove stranačke kolegice ili Vlade Mezaka koji u džepu ima i SDP-ovu i HDZ-ovu stranačku iskaznicu.

Na tiskovnoj konferenciji su spoemnute i projekcije Svjetske banke iz 2003 godine koje u idealnom slučaju govore o 20 mil eura prihoda koje bi država nakon dovršetka projekta Gateway godišnje ubirala od PDV-a. u Listi za Rijeku ocjenjuju da taj prihod neće biti dovoljan niti za vraćanje kredita te zaključuju kako nema luke bez industrije koja jedina može ostvariti novu vrijednost koja bi isplatila investiciju i podignula standard građana.

– Reindustrijalizacija nema alternative inače će Rijeka postati grad veličine Senja, slažu se i Švorinić i Brozović i Bradarić koji su komentirali i Linićevu nedavnu izjavu prema kojoj je Hrvatskoj potrebna reindustrijalizacija.
– Doduše, nije spomenuo da je osobno jedan od najodgovornijih za deindustrijalizaciju grada i regije ali i ovo je nešto. Nadamo se da će ova misao doputovati i do Linićevih podređenih u Rijeku ali se isto tako nadamo da ćemo u međuvremenu 19. svibnja osloboditi Rijeku od nesposobne i nekompetentne vlasti, zaključuju u Listi za Rijeku.

3 COMMENTS

  1. ti alfabeti uništili su Rijeku, na čelu sa Vojkom Obersnelom koji kao i Kerum u Splitu je doveo Rijeku na prosjački štap i još želi bit gradonačelnik
    Gdje ti je obraz Obersnelu?

  2. Sad je Komadina promijenio plocu jer su valjda u SDP-u shvatili s kolikom je kolicinom gluposti izletio Cukrov, pa priča o reindustriajlizaciji. Ne bi bilo lose da se za pocetak medju sobom dogovore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here