Home Vijesti Tajna riječkog sarkofaga: Rimski legionar ili biskup?

Tajna riječkog sarkofaga: Rimski legionar ili biskup?

492
2

I dalje traje misterija oko toga što se nalazi u tajanstvenom kamenom sarkofagu pronađenom u riječkom Starom gradu. Arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda odustali su danas od otvaranja starokršćanskog kamenog sarkofaga zbog oštećenja poklopca i mogućnosti da pukne pri podizanju. Sarkofag će tako biti otvoren idući tjedan kada ga pregleda i zaštiti stručnjak za kamen.

Zatvoreni sarkofazi rijetko se nalaze, no u njegovoj se unutrašnjosti ne očekuju osobito vrijedni nalazi budući da se u vrijeme kad je pokojnik sahranjen u pogrebnim obredima nije prakticiralo prilaganje predmeta u grobove. Ipak, sama činjenica da je pokojnih sahranjen u skupocjenoj grobnici, govori kako je radi o tada važnom ili bogatom pripadniku društva.

Dok se sarkofag ne otvori, Riječani se mogu zabavljati pretpostavkama o identitetu pokojnika koji se najvjerojatnije nalazi unutra. Budući da sarkofag datira iz vremena kada su Tarsaticu – naselje na području današnjeg Staroga grada – od napada germanskih plemena branili Rimljani, postoje nagađanja da se radi da o konzulu ili vođi legije koji je lokaciju bazilike odabrao za posljednje počivalište. Drugi pak pretpostavljaju da je ipak riječ o biskupu, s obzirom na to da se u 4. stoljeću kršćanska religija, naglo proširila Zapadnim Rimskim Carstvom. O tome svjedoče i ostaci nedavno iskopane starokršćanske bazilike na Trgu Pul Vele crikve. (foto: CROPIX)

2 COMMENTS

  1. Iako se malo zna o antičkoj Tarsatici, pretpostavka je da je grad i u to vrijeme bio regionalno središte Kvarnera, pa samim time i biskupsko središte. Moje mišljenje je da se upravo radi o tadašnjem tarsatičkom biskupu. U svakom slučaju dosadašnji nalazi govore da Tarsatica nije bila tek nevažno naselje, već veća urbana sredina.

  2. Pa ustvari tesko je i povjerovati da to nije bilo neko znacajnije naselje s obzirom na povoljan polozaj tako da mislim da ce tu biti jos iznenadjenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here