Home Vijesti Tajni dokumenti: Šef Wagnera nudio Ukrajini informacije o ruskim položajima

Tajni dokumenti: Šef Wagnera nudio Ukrajini informacije o ruskim položajima

76
0

Krajem siječnja, dok su njegove plaćeničke snage masovno ginule u borbi za uništeni grad Bahmut, vlasnik Wagnera Jevgenij Prigožin uputio je Ukrajini neobičnu ponudu.

Prigožin je rekao da će, ako ukrajinski zapovjednici povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta, predati Kijevu informacije o položajima ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla iskoristiti da ih napadne.

Prigožin je prenio prijedlog svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj upravi, s kojima je održavao tajnu komunikaciju tijekom rata, pokazuju dosad nepoznati dokumenti američkih obavještajnih službi koji su procurili na platformu za grupni chat Discord.

Prigožin je u javnom sukobu s ruskim vojnim zapovjednicima, za koje tvrdi da nisu uspjeli opremiti i opskrbiti njegove snage, vitalne za ratne napore Moskve. Ali on je također saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji bi Prigožinovu ponudu da zamijeni živote Wagnerovih boraca za ruske vojnike mogao smatrati izdajom, piše The Washington Post.

Dokument koji je procurio ne pojašnjava koje je položaje ruskih trupa Prigožin ponudio otkriti.

Dva ukrajinska dužnosnika potvrdila su da je Prigožin nekoliko puta razgovarao s ukrajinskom obavještajnom upravom poznatom kao HUR. Jedan je dužnosnik rekao da je Prigožin više puta iznio ponudu u vezi s Bahmutom, ali da ju je Kijev odbio jer dužnosnici ne vjeruju Prigožinu i smatraju da bi njegovi prijedlozi mogli biti neiskreni. Jedan američki dužnosnik također je upozorio da u Washingtonu postoje slične sumnje o Prigožinovim namjerama.

U nedavnom intervjuu za The Washington Post , ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije želio potvrditi kontakte s Prigožinom: “Ovo je pitanje vojne obavještajne službe”. Ukrajinski čelnik također se usprotivio javnom objavljivanju povjerljivih informacija i rekao kako vjeruje da je curenje informacija išlo u korist Rusiji.

Previous articleUoči utakmice u Varaždinu Mišković na Maksimiru dogovarao transfer Frigana u Dinamo?
Next articleVIDEO: Lopta išla u gol, sudac je svirao kraj, igrači se uhvatili za glavu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here