Home Vijesti Talijanska trobojnica vraćena na balkon Radio Rijeke

Talijanska trobojnica vraćena na balkon Radio Rijeke

556
0

Talijanska trobojnica opet vijori na riječkom Korzu. Talijanska zastava nestala je1. kolovoza 2023. na nekoliko sati, s jarbola na kojem se vijorila s balkona Hrvatskog radiotelevizijskog centra (HRT), pored hrvatske, Europske unije i banner javne televizije. Incident je izazvao čuđenje prolaznika, naviklih na njezinu prisutnost desetljećima. Radio Rijeka – najdugovječniji informativni medij kvarnerske prijestolnice nakon La Voce del popolo – zapravo je rođen (u Volosku) 16. rujna 1945. kao dvojezični medij s pozdravom “Qui Radio Fiume-Ovdje Radio Rijeka” koji je formulirala Ida. Modica Milković (na talijanskom) i Barbarina Ožegović-Kosić (na hrvatskom).

U redovima talijanske zajednice vijest o nestanku talijanske trobojnice dočekana je s razočaranjem. Pojedinci su bili toliko iznervirani da su napisali žestoke komentare na društvenim mrežama. Ravnateljica HRT-a u Rijeci, kolegica novinarka Irena Hrvatin pojasnila je da nije riječ o uroti i zloj namjeri. “Razgovarala sam o tome i s Furiom Radinom (potpredsjednikom Sabora i predstavnikom Talijana u Saboru). Zastava je dotrajala i htjeli smo je zamijeniti novom”, rekao je. “S obzirom na reakcije – nastavila je – odlučili smo dotrajalu Trobojnicu vratiti na njezino mjesto, čekajući zamjensku”.

Furio Radin potvrdio je da je o tome razgovarao s Irenom Hrvatin. “Razgovarao sam o tome i s dva ministarstva“, istaknuo je potpredsjednik Sabora i zamjenik HNI-a. “Ako je to problem, a to je da što prije dobijemo novu trobojnicu koja će se zavijoriti na balkonu Radio Rijeke, spreman sam preuzeti taj trošak. Kada je moj brat (Fabrizio Radin) bio dogradonačelnik Pule u sličnoj situaciji našao je potrebna sredstva da kupi ne samo zastavu, nego i stup na kojem će se vijoriti. “, zaključio je Furio Radin. (La Voce)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here