Home Vijesti Tamara Smokvina: Tražimo rješenje problema Marišćine i policijsku postaju

Tamara Smokvina: Tražimo rješenje problema Marišćine i policijsku postaju

299
0

Borba oko otpada na Viškovu traje već praktički od 2007.godine kada su započeli pregovori o selidbi smeća sa Viševca na novu lokaciju Marišćina. Viševac se riješio smeća ali ne i trovanja i smrada ugradnjom otplinjavanja koji širi i dalje kancerogene čestice ali estetski ušminkano prekrivaćem od trave. Za mještane Marčelja kobne 2012. godine selidba bala mješanog otpada preseljena je na Marišćinu i ogorčeni tom suludom idejom, iskazali smo revolt petodnevnom blokadom. Nažalost, bez uspjeha. I tako već punih 8 godina, rekla je na konferenciji za novinare Marina Gulin, aktivistkinja i kandidatkinja za zamjenicu načelnice Općine Viškovo u ime Kvarnerske inicijative i Liste za Rijeku.
Govoreći o gorućoj temi gospodarenja otpadom, Gulin je zatražila i da se ispita zbog čega stanovnicima oko deponija Viševac nisu u cijelosti isplaćena obeštećenja za koje su postupci započeli još te 2007. godine, a na koja su se Općina i KD Čistoća obvezali. Prema njenim informacijama, namjenska sredstva od strane KD Čistoća uplaćena su u proračun Općine, ali ova nisu utrošena u namjenu u koju su uplaćena, pa se postavlja pitanje gdje su ta sredstva završila.
Kada je riječ o Marišćini, Ministarstvo za okoliš 2019. godine donosi uredbu da su sve jedinice lokalne samouprave dužne sagraditi vlastite sortirnice i kompostane, što će kontrolirati Državni inspektorat i kažnjavati neprovođenje uredbe. Mislili smo da smo spašeni, ali smo se opet prevarili. Nitko ne želi kompostanu u vlastitom dvorištu i opet smo tu gdje jesmo. Naša načelnica kao saborska zastupnica ne brani naše interese i pušta da sve prolazi pored nje. Zalaže se i za sanaciju jame Sovjaka, ekološke katastrofe stare već preko 50 godina, čemu se protive ekolozi. A brdo smeća na Marišćini, za koju je jedino rješenje da se zatvori, raste svakim danom sve više, a rješenja nema”, kazala je Gulin, predlažući angažiranje neovisne revizije Eko-plusa koja bi pretresla financijski i materijalno plasman sirovina na tržište i postupke zbrinjavanja otpada. ” Iako Općina Viškovo nije večinski vlasnik, s obzirom da najviše trpi posljedice načina rada u Marišćini, ovakav kakav je, imamo pravo na punu informaciju, što i kako se radi u našem dvorištu i kako će se problem naposljetku riješiti”, zaključila je Marina Gulin.
Prema riječima Tamare Smokvina, kandidatkinje za načelnicu Općine Viškovo Kvarnerske inicijative i Liste za Rijeku, i promet je godinama veliki problem općine. Osim regulacije prometa u centru općine i nogostupa, jedno od prioritetnih pitanja, po njenom mišljenju, je rješavanje opasnih i derutnih prometnica, uz rekonstrukciju ceste Viškovo – Pogled, dobrano uništene kamionima koji su prevozili smeće s Viševca na Marišćinu.
“Općina treba učiniti sve što je u njenoj moći da uz suradnju sa Županijskom upravom za ceste i državnim tijelima, kao i uz njihovu materijalnu pomoć, te probleme riješi. Također je, zbog skorog otvaranja dječjeg vrtića Marčelji, bitno postavljanje uspornika kroz staro selo Marčelji te zbog očekivanog pojačanog prometa na toj cesti razmisliti o uspostavi jednosmjernog prometa kroz samo selo”, rekla je Smokvina, na kraju upozoravajući i na pitanje nezadovoljavajućeg stanja sigurnosti u Viškovu.
“Osim sigurnosnog video sustava, kao ključnog ulaganja u prevenciju svih vrsta kriminala te nadzora nad ilegalnim odlagalištima otpada, zahtijevat ćemo od nadležnih institucija otvaranje policijske postaje Viškovo koja će pokrivati cijelo područje općine, po broju stanovnika najveće općine u Hrvatskoj”, zaključila je Tamara Smokvina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here