Mozaik

Timeout o spomeničkoj baštini: Od uništenih spomenika revolucije do povratka riječkog dvoglavog orla!

Timeout o spomeničkoj baštini: Od uništenih spomenika revolucije do povratka riječkog dvoglavog orla!

Bez obzira koliko čvrsto građeni, spomenici i kipovi uvijek žive u nesigurnom okruženju. Izgrađeni su s namjerom da potaknu ponos ili strahopoštovanje, mješajući do krajnosti emocije onih koji žive u njihovoj blizini. I njihovo rušenje može jednako izazvati jednako polarizirane reakcije, piše novo izdanje Timeouta.

U nedavnom su nam sjećanju reakcije prilikom 12-metara visokog kipa Saddama Husseina na trgu Firdos u Bagdad na kraju bitke za grad 2003. godine. Sjetite se bijesa svjetske javnosti izazvanog ‘kulturnog čišćenja’ koje su poduzimali teroristi Islamske države diljem Sirije i Iraka, posebice nakon rušenja vrijedne arheološke baštine u Palmyri.

I Hrvatska je nakon promjena vladajućih režima doživjela uništavanje, uklanjanje i ponovno postavljanje mnogih kipova i spomenika. Jedan od najpoznatijih je spoemnik banu Josipu Jelačić na konju, koji je uklonjen s glavnog zagrebačkog trga 1946. godine kada su komunisti preuzeli kontrolu u državi. Kip se nakon toga vratio, iako s promijenjenim smjerom mača u smjeru jugu. Možda simbolizirajući danas prijateljske odnose između Hrvatske i Mađarske.

I dalje postoji zapanjujući spomenik revolucije Moslavine u Podgariću, Bereku i nevjerojatni cvijet u Jasenovcu, koji je projektirao arhitekt, sveučilišni predavač i svojedobni gradonačelnik Beograda Bogdan Bogdanović. Ipak, 1992. godine je uništen spomenik revolucionarne pobjede Slavonaca u Kamenskom. Vjerojatno kratkovidno, od dijelova vojske u revizionističkom odbacivanju komunističke prošlosti zemlje.

Spomenik revolucije naroda Moslavine u Podgariću

Jedan od najslavnijih i najdugovječnijih spomenika u Rijeci je kip orla čije sjedenje iznad gradske ure nitko nije uznemiravao stoljećima. Na zahtjev Riječana, odobren je 6. lipnja 1659. od cara Leopolda I koji je izdao povelju kojom je gradu odobrio njegov grb. U središtu dizajna bio je orao s dvije glave. Orao je tada postao simbol grada kojeg su zavoljeli njegovi stanovnici.

Prva skulptura orla na vrhu Gradske kule vjerojatno je bila instalirana 1754., ali je uklonjena 1890. godine. To je bilo u vrijeme sukoba između gradskih vlasti i mađarske uprave o tome treba li iznad gradskog sata vijoriti gradska ili mađarska zastava.

Nepotrebno je napomenuti da je gubitak orla uznemirio građane pa je druga skulptura postavljena 1. srpnja 1906. uz veliku lokalnu proslavu. Ovaj novi dvoglavi orao bio je visok 200 cm, s krilima od 300 cm, a zajedno s postoljem težio je oko 2000kg.

Za Riječane, dvoglavi orao nikad nije bio nametnut nego izvor ponosa i identiteta.

Orao je u ovom obliku preživio sve do dolaska talijanskog nacionalista i protofasista, Gabriele D’Annunzia, koji je 1919. godine došao osnovati svoj grad-državu. Budući da se vjerovalo kako se u slučaju dvoglavog orla radi o austrijskom simbolu, jedna je glava spomenika bila brutalno odsječena. Ostao je u tom stanju sve do 1949. godine kada su ga potpuno uklonili komunisti, koji su ga smatrali buržoaskim i antisocijalističkim simbolom.

Gradski toranj u Rijeci od tada je bez voljene skulpture. No, u 2009. godini započele su istraživanja moguće obnave tog spomenika koja nije bila bez svojih izazova.

Trebalo je procijeniti može li stariji Gradski toranj i dalje podnositi teret ponovnog postavljanja kipa. Ostaci prethodnih skulptura nisu postojali, a ni modeli. Međutim, pronađeni su arhivski izvori i fotografije, a na temelju njih je Akademija primijenjenih umjetnosti izradila mali model skulpture iz 1906. godine koji je korišten za izradu kompletne verzije.

Povratak dvoglavog orla u suprotnosti je s mnogim drugim primjerima uklonjenih ili uništenih spomenika koji nisu vraćeni unatoč želja lokalnog stanovništva. Za Riječane, dvoglavi orao nikad nije bio nametnut nego izvor ponosa i identiteta. Jedinstveni simbol jedinstvenog grada, njegov povratak su dugo čekali oni koji žive pod njegovim krilima.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Škoda u Rijeci snimila spot o sigurnosti biciklista, morate ga pogledati!

spApril 20, 2019

Salma Hayek i Samuel L. Jackson dolaze u Rijeku?

spApril 19, 2019

Zabranjeno korištenje plaže Sablićevo zbog opasnosti od odrona

spApril 19, 2019

Brod Galeb imao je tri blizanca, nijedan nije preživio kraj 2. svjetskog rata

spApril 18, 2019

Grad Rijeka će podržati inicijativu povodom 10-te godišnjice tragične smrti Simkea

spApril 17, 2019

Humanitarna akcija Riječkih anđela – USKRS SVIMA!

spApril 17, 2019

Riječki tunel zatvoren zbog prodora oborinskih voda, u tijeku sanacija!

spApril 17, 2019

The Beertija beer festić!

spApril 17, 2019

FOTO: Tvornica Kaltenberg pive na Kukuljanovu!

spApril 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.