Home Biznis Tko će biti najuspješniji riječki startupovci?

Tko će biti najuspješniji riječki startupovci?

2101
0

This image has an empty alt attribute; its file name is 3dA1BKeU-1.jpg

Dana 11. srpnja 2019. u prostoru Proizvodnog parka Torpedo (Milutina Barača 60, Rijeka), s početkom u 12 sati održat će se 10. po redu Demo dan za aktualne korisnike Startup inkubatora Rijeka, na kojem će pred programskim vijećem, stručnim suradnicima, predstavnicima Grada Rijeke i RRA Porin, te drugim uzvanicima, predstaviti svoje poslovne ideje, koje su prethodnih osam mjeseci razvijali kroz edukacije i mentorstva. Demo dan, ove godine organiziran pod prigodnim nazivom Demo day 10Xbooster budući se radi o 10. jubilarnoj generaciji korisnika, okupit će i značajne goste startup scene iz zemlje i inozemstva: Pawel Bochniarz (MIT Enterprise Forum CEE) u svojstvu keynote spikera te Stevica Kuharski (FilRouge Capital), Vedran Blagus (South Central Ventures), Goran Čandrlić (GlobalDots, Kisha) i Andrija Čolak (Surf&Fries) kao akteri panel rasprave, prethodit će startup timovima koji su radom i upornošću stigli do kraja inkubacijskog procesa.

Najuspješniji će biti novčano stimulirani

Od ove godine po prvi puta najuspješniji startup timovi bit će i novčano nagrađeni za svoje poduzetničke ideje: prvi tim sa 100.000,00 kuna, drugi s 50.000,00, dok će trećem pripasti 25.000,00 kuna. Ove izdašne financijske stimulacije, pored motivacijskog momenta, zasigurno će imati veliku ulogu u daljnjem razvoju i budućnosti nagrađenih poduzetničkih inicijativa.

Novčano nagrađivanje najuspješnijih inicirali su krajem 2018. godine mladi Liste za Rijeku te je njihov prijedlog uvršten i u ovogodišnji gradski proračun. 
– Smatramo da će se na taj način dati potreban financijski “vritnjak” u pozitivnom smjeru za nove poduzetnike. Naglašavam kako je ovo jedna od prvih mjera na kojima radimo, ali svakako pozitivan početni korak naprijed u razvijanju poduzetništva u Rijeci i politici privlačenja i zadržavanja mladih u našem gradu, ističe Filip Jakovac predsjednik mladih Liste za Rijeku.

This image has an empty alt attribute; its file name is fm3-1.jpg
Mladi Liste za Rijeku inicirali novčano nagrađivanje najuspješnijih startupovaca

Šest timova stiglo do kraja inkubacijskog programa

10. generacija korisnika Startup inkubatora započela je s programom u studenom 2018., kada se ukupno prijavilo 12 timova s istim brojem poduzetničkih ideja. Korisnici su u tijeku inkubacije sudjelovali na nizu radionica i predavanja podijeljenih u tri tematska modula: Validacija ideje (1), Razvoj proizvoda, pravni aspekti i financije (2) te Izlazak na tržište (3). Uz to, timovima je na raspolaganju bila i mentorska mreža od preko 35 dostupnih stručnjaka, s kojima su bili u poziciji rješavati specifična pitanja i izazove. Svaka je programska cjelina (modul) završavala selekcijskim postupkom, na kojem je programsko vijeće Startup inkubatora ocjenjivalo napredak tima u prethodnom razdoblju te davalo preporuke za nastavak boravka u inkubatoru. Na taj način polovica od prvotnog broja prijavljenih timova došla je do kraja inkubacijskog programa, a to su:

Bokun – Kuhinja s platformom za naručivanje uravnoteženih i nutritivno vrijednih obroka

This image has an empty alt attribute; its file name is bokunRNG500ii-1-200x200.jpgČlanovi tima: Sandra Vladišković, Anja Knežević, Ivana Majnarić i Kristina Nežić

O projektu: BOKUN je poželjna alternativa među konkurentnim nutritivno neadekvatnim prehrambenim rješenjima u gradu Rijeci; to je kuhinja s platformom za naručivanje uravnoteženih, nutritivno vrijednih i ukusnih obroka, koji se dostavljaju na radna mjesta korisnika u ekološki prihvatljivoj ambalaži.

Mobilna veterinarska ambulanta – Pokretna veterinarska ambulanta smještena u vozilu

This image has an empty alt attribute; its file name is vet.-amb-200x200.pngČlan tima: Marina Pijaca, dr.med.vet.

O projektu: Mobilna (pokretna) veterinarska ambulanta (smještena u vozilu) je najbrži  oblik rješavanja zdravstvenih teškoća kućnih ljubimaca  u domu njihovih vlasnika od 0-24 sata. Riječ je o vozilu s ugrađenom medicinskom opremom za pružanje kompletne veterinarske zdravstvene usluge kućnim ljubimcima  dolaskom u dom njihovih vlasnika. Takav oblik  pružanja veterinarske zdravstvene usluge, osobito slabije pokretnim osobama kao i osobama udaljenijim od stacionirane veterinarske ambulante, umnogome olakšava  brigu o njihovim kućnim ljubimcima. Mobilne (pokretne) veterinarske ambulante, (u suradnji sa stacioniranim vet.ambulantama) već niz godina pružaju  veterinarske zdravstvene usluge u više država članica Europske unije .

House to go – Projekt dizajniranja personaliziranih, mobilnih i samoodrživih kućica

This image has an empty alt attribute; its file name is Logo-house-to-go-200x200.pngČlanovi tima: Ana Paris, Mladen Mladenović, Ana Lokas i Sonja Katana

O projektu: ”House to go” je projekt dizajniranja personaliziranih, mobilnih, samoodrživih kućica koji ima za cilj obuhvatiti sve faze od ideje do realizacije, tj. ključa u ruke. ”House to go” tim trenutačno radi na baznom modulu do 12 m2 za koji neće biti potrebna građevinska dozvola. Materijali koji bi se koristili u gradnji imali bi minimalni ”footprint” na okoliš i čovjekovo zdravlje. Još jedna od posebnosti ovakvih kućica bila bi u kontejnerskoj modularnosti te mobilnosti radi prilagodbe prijevoza putem cestovnog i željezničkog prometa.

Jammeet – Platforma za povezivanje glazbenika i bendova

This image has an empty alt attribute; its file name is jammeet-200x200.jpgČlan tima: Matija Lukanić

O projektu: Jammeet je platforma za povezivanje glazbenika i bendova u Hrvatskoj. Cilj platforme je glazbenicima i bendovima olakšati upoznavanje te im služiti kao mjesto za promociju. Platforma je dostupna na www.jammeet.com.

Kapela Distilling Company – Projekt urbane destilerije jakih alkoholnih pića

This image has an empty alt attribute; its file name is kapela_distilling_co_logo-200x200.jpgČlanovi tima: Vedran Knežević i Neven Vorkapić

O projektu: Kapela Distilling Co. je projekt destilerije jakih alkoholnih pića koja je kvalitetom i vizualnim identitetom usmjerena na autentičan regionalni proizvod. Vodeći se brojnim uspješnim globalnim primjerima, svojim urbanim oblikom destilerija kao sama lokacija može postati nezaobilaznim dijelom gradske i regionalne turističke ponude.

ZUS BeeOtics – Razvoj komercijalnog probiotika za pčele

Članovi tima: Vladimir Zrnić, Filip Uljanić i Danijel Selgrad

O projektu: Projekt se bavi razvojem komercijalnog probiotika za pčele. Probiotik za pčele sastoji se od dobrih bakterija prirodno prisutnih u pčelama i omogućuje pčelama efikasniju probavu i jači imuni sustav u obrani protiv bolesti što dovodi do duljeg životnog vijeka pčela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here