Home Vijesti Tko je bila Marisa Madieri, Riječanka “o kojoj se ne može pronaći...

Tko je bila Marisa Madieri, Riječanka “o kojoj se ne može pronaći puno riječi”

410
0
1 Pedro Luis Ladron de guevara Marisa madieri immagini di una biografia A
Foto: Libreriadiquartiere.it

Rijeka Gateway terminal, koji upravlja kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali, odlučio je imenovati svoje četiri glavne dizalice po ženama koje su svojim radom ostavile neizbrisiv trag u Rijeci i okolici. Ovo priznanje ima za cilj odati počast izvanrednim ženama koje dosad nisu dobile zasluženo priznanje kroz imenovanje ulica ili trgova. Organizatori su predložili 9 kandidatkinja: Ada Felice Rošić, Antonija Reljac, Zora Matijević, Vanda Ekl, Milojka Mezzorana Skvaž, Marisa Madieri, Snježana Pejčić,  Danica Kragić Jensfelt i Natalia Mrnjavac. Riječ je o najvećim lučkim dizalicama ikad postavljenim na terminalima riječke luke, superpostpanamax generacije. Dizalice omogućuju prekrcaj kontejnera s najvećih brodova tog tipa. Iako dio prostora terminala neće biti dostupan građanima zbog sigurnosnih razloga, bit će nazvan Trg snažnih žena grada Rijeke, čime se dodatno naglašava važnost i simbolika ovog projekta.

Pratite nas na Viberu

Autori projekta pokazali neznanje o kandidatkinjama koje žele promovirati

Organizatori su na popis ubacili niz Riječanki od kojih neke sigurno zaslužuju priznanje javnosti. Iako autori tvrde da je riječ o Riječankama koje dosad nisu dobile ulicu ili trg, to nije točno. Vanda Ekl je 2023. godine na primjer dobila “Stube Vande Eklna Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Nastavljamo dalje gledati popis, tu su također Ada Felice Rošić, Antonija Reljac, Zora Matijević, Milojka Mezzorana Skvaž i Snježana Pejčić. Snježana Pejčić, Danica Kragić Jansfelt, Natalia Mrnjavac su srećom još uvijek žive (i želimo im dug život!), tako da nisu mogle biti uvrštene u Fond ulica. Za svaku od ovih Riječanki je uvršten jasan i dobar razlog zašto zaslužuju javno priznanje.

Marisa Madieri, Riječanka “o kojoj se ne može pronaći puno riječi”

Dolazimo do Marise Madieri, riječke spisateljice koja je najpoznatija po romanu Verde acqua (u Hrvatskoj je knjiga dostupna pod naslovom Vodnozeleno). Unatoč skromnoj količini književnih djela (Madieri je počela pisati nakon 40. godine života), književnica je ostavila značajan trag svojom kvalitetom i dubinom. Osim Vodnozeleno, objavila je i bajku “La radura” (hr. Čistina 1992.), zbirku posthumnih priča “Školjka i druge priče” (1998.), te fragment nedovršenog romana “Maria” (1999. i 2007.). Vodnozeleno je žanrovski neobična knjiga koju Madieri nije počela pisati kao knjigu, već kao obiteljski dnevnik o tragediji Egzodusa riječkih Talijana. Riječ je o razdoblju kada je Rijeka izgubila većinu svog autohtonog stanovništva, a grad se potpuno transformirao kulturno i demografski. Madieri je kao dijete bila svjedok tog vremena i ostala je trajno vezana uz Rijeku.

“Ja sam još uvijek taj vjetar s riječke Rive, tih svijetlotamnih ulica, tih pomalo trulih mirisa mora i sivih zgrada. Nakon Egzodusa dugo godina nisam posjetila svoj grad i gotovo sam ga bila zaboravila, ali kad sam imala prvu priliku proći kroz Rijeku […] osjetila sam jasan osjećaj povratka svojoj istini.”

madieri1 1
Rijeka Gateway

Podcjenjivačkim podnaslovom u startu otpisali Madieri

Marisa Madieri je neupitno kroz život nosila jak i emancipiran karakter koji je uobičajen za Riječanke. Bila je volonterka u Centru za pomoć u životu, udruzi koja pomaže samohrane majke u teškim financijskim situacijama. Položila je ispit za pilota zrakoplova. Madieri je bila udana za Claudija Magrisa, jednog od najpopularnijih suvremenih talijanskih novinara i pisaca. O Marisi Madieri je pisao Miljenko Jergović. O njezininom književnom opusu objavljeni su znanstveni radovi Sveučilišta u Rijeci. Na Youtubu je moguće naći nekoliko recenzija njezinih knjiga na više jezika, što nije čest slučaj za riječke pisce. Bez obzira na dostupnost informacija jednostavnim guglanjem u par sekundi, administratori Rijeka Gateway stranice su Madieri osramotili gotovo podcjenjivačkim podnaslovom “spisateljica o kojoj se ne može pronaći puno riječi”, što zvuči kao uvreda ili bolje reći “nije nam se dalo duže tražiti zato što nam smjena završava za 10 minuta”.

Marisa Madieri osuđena na marginu zbog aljkavog istraživanja

S ovakvim podcjenjivačkim podnaslovom, čovjeku dođe da upita autore: “Ako si niste dali truda napraviti posao kako treba i pronaći više informacija o njoj, zašto ste ju uopće dodali na popis?” Madieri je s ovakvim podnaslovom u startu podređena svim ostalim kandidatkinjama i osuđena na marginu. (LD)

Madieri2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here