Home Food & Travel Tragovi povezanosti s Rijekom još uvijek vidljivi na budimpeštanskim ulicama (FOTO)

Tragovi povezanosti s Rijekom još uvijek vidljivi na budimpeštanskim ulicama (FOTO)

1460
0
Riječki dvoglavi orao na Liberty mostu preko Dunava

Budimpešta je Rijeci najbliža srednjoevropska metropola. Ako se zaputite tamo automobilom, u glavnom gradu Budimpešte ste za 5 sati, udaljenost od Rijeke do te destinacije je nešto više od 500 kilometara. Rijeka i Budimpešta su dobro povezani autocestom. Cestarinu od Rijeke do Goričana platiti ćete 15-tak eura, a s mađarske strane je uveden sustav e-vignetta. Za 10 dana vožnje mađarskim autoestama osobnim vozilom ćete platiti podjednak iznos 5.500 forinti ili nešto manje od 15 eura.

Glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački i prometni centar zemlje, ima preko 1,7 milijuna stanovnika, što je manje od vrhunca dostignutog sredinom 1980-ih kada je imala 2,07 milijuna. Postala je jedinstveni grad 1873. godine spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava s Peštom na lijevoj obali. Bila je drugim središtem Austro-Ugarskog Carstva koje se raspalo 1918. godine.

Iz tog vremena seže i povezanost Budimpešte i Rijeke koja je i dalje vidljiva po riječkom povijesnom grbu koji prikazuje mozaik grba zemalja Krune sv. Stjepana (u uporabi od 1867. do 1918.). Ova verzija grba vidljiva je na mnogim mjestima poput Liberty mosta  ili na zidinama kraljevskog grada Budima. Glavni grad mađarske od 1923. godine ima riječku ulicu. Od 1923. zvala se Fiumei út. Godine 1957. spojena je s Orczy út, a ime tako produžene rute postalo je Imre Mező út. U vrijeme promjene režima, 1990., vraćen joj je naziv Fiumei út i njegova izvorna dužina.

Zidine kraljevskog grada Budima

Budimpešta ima 8 mostova podignutih preko Dunava koji povezuju Budim s Peštom. Prekrasan grad Budimpeštu dijeli moćna rijeka Dunav, s Budimom s jedne strane i Peštom s druge strane. Svaki od budimpeštanskih mostova ima svoj jedinstveni dizajn i ljepotu.

UNESCO-ova svjetska baština u Budimpešti su: Budimski dvorac s okolicom, obala Dunava, Andraševa avenija (Andrássy út) s Trgom heroja (Hősök tere) i Milenijska podzemna željeznica (najstarija u Europi).

Zgrada mađarskoga parlamenta izgrađena je u neogotičkom stilu i smatra se jednim od najboljih primjera historicizma. Nekad je bila najveća zgrada parlamenta na svijetu, a danas je još uvijek treća. S Bazilikom sv. Stjepana, najviša je zgrada u Budimpešti, a izgrađena je od kamena bihacita izvađenog u kamenolomima pokraj grada Bihaća u Bosni i Hercegovini. U njoj se nalazi Kruna sv. Stjepana.

Mnogi mladi iz Hrvatske u Budimpeštu odlaze zbog noćnog života. Epicentar zabave u Budimpešti je Gozsdu Passage, tunel užurbanih barova i restorana obavijenih bajkovitim svjetlima, s otvorenim prostorima koji se prelijevaju u prozračna dvorišta i vrtove, točno u središtu trendovskog 7. distrikta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here