Home Vijesti Treba li zatvoriti granice: Komadina upozorava da za takav potez treba imati...

Treba li zatvoriti granice: Komadina upozorava da za takav potez treba imati jaku ekonomiju

2268
1

Što znači zatvaranje granica? Zatvorili smo ih za ilegalne migrante, a zar je ipak ne prolaze? Za neke stvari granice se ne mogu zatvoriti – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović navodeći kako režim na granici ne može biti oštriji nego što jeste, prenosi Jutarnji list.

– Za neke stvari granice se ne mogu zatvoriti. Moramo omogućiti promet osnovnih artikala, lijekova i medicinske opreme. Neke robe naprosto moraju prolaziti – nastavio je ministar Božinović. Dalje je napomenuo da se u Sloveniji upravo formirala nova vlada s kojom će se, jednako kao i s vlastima u Srbiji, uspostaviti koordinacija tranzita.

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka s predsjednicima klubova zastupnika u Saboru kazao da je dva puta razgovarao sa slovenskim premijerom Janšom te s kolegama u Srbiji.

– Postići ćemo dogovor da se čepovi na granici riješe, da svi koji su u tranzitu prođu na način koji je siguran – rekao je premijer.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina pozdravlja taj stav.

– Dobar je danski model, da se sve zatvori na petnaest dana, ali za to treba imati jaku ekonomiju – rekao je Komadina. On smatra da zbog gospodarstva i naših građana ne treba u potpunosti zatvoriti granice.

– Zbog gospodarstva moramo imati protok roba, a i našim ljudima koji su u inozemstvu moramo omogućiti povratak. Zašto naši građani ne bi došli u svoju zemlju i tu bili u karanteni? – kaže primorsko-goranski župan, napominjući kako Nacionalni stožer iz sata u sat provjerava situaciju i ima u pripremi cijeli set mjera koje se mogu poduzeti, ovisno o situaciji.

Komadina je zadovoljan kako cijeli sustav funkcionira.

– U ovakvim situacijama se samo na jednome mjestu mogu donositi odluke – u Nacionalnom stožeru. Na županijskim stožerima je da te odluke provode i daju svoje prijedloge – rekao je Komadina, dodajući kako odluke moraju biti jasne, a ne kao što je to bilo u slučaju suspenzije nastave u školama samo za Istarsku županiju.

– Odluke moraju biti jasne, vrijediti za sve, takve da ne izazivaju paniku i vode brigu o gospodarstvu. No, glavnu riječ moraju imati stručnjaci, epidemiolozi – zaključio je Komadina.

Previous articleSunčano i sve toplije
Next articleLombardija ostaje bez mjesta na intenzivnoj njezi: Umjesto maski šalju nam list toaletnog papira!

1 COMMENT

  1. Nema veze sa ekonomiju. Zagotoviti moraju bezbjednost, sigurnost, zastitu i imovinsku kontrolu a ovo moguce jedino kad zatvorimo granice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here