Home Mozaik Trudna majka i djeca počeli umirati: Jedna stvar na naočalama bila je...

Trudna majka i djeca počeli umirati: Jedna stvar na naočalama bila je glavni znak nevidljivog ubojice

45
0
Photo by Daniel Reche: https://www.pexels.com/photo/photo-of-pregnant-woman-1556652/

U ožujku 1962. peteročlana obitelj uselila se u kuću u Mexico Cityju, a unutra je bila mala posuda s olovom.

– Izvor zračenja ostavljen je obitelji na čuvanje i praćenje, a da nitko od članova obitelji nije znao što se točno nalazi u spremniku – stoji u izvješću obiteljskih liječnika o trovanju, piše IFL Science.

Radioaktivni izvor je u nekom trenutku izvađen iz olovnog kontejnera i završio u dvorištu. Tada ju je pronašao 10-godišnji dječak, koji je radioaktivnu kapsulu stavio u džep i unio je u kuću. Majka mu je tada izvadila kapsulu iz džepa i stavila je u kuhinjsku ladicu.

Kasnije tog mjeseca dječakova je majka primijetila da su staklene čaše iznad ladice u kojoj se nalazila radioaktivna kapsula pocrnile.

Inače, zatamnjenje stakla je glavni znak da je prostorija izložena opasnom zračenju. Začudo, to nikoga od obitelji nije upozorilo na ono što se događa.

Kasnije je specijalni tim pokušao utvrditi doze zračenja koje je primila obitelj, što nije bio lak zadatak s obzirom na to da su ulazili i izlazili iz kuće, a tim znanstvenika morao je uzeti u obzir nekoliko stvari; kao što je koliko su zračenja raspršili i apsorbirali predmeti oko kuće. Koristeći rutinske podatke obitelji jedinog preživjelog, izloženost se može donekle procijeniti.

Desetogodišnjak je primio visoku dozu zračenja, uglavnom tijekom izravnog kontakta s kobaltom-60. Dok je radioaktivni izvor bio u ladici, on i sestra su mu bili manje izloženi jer su se igrali vani.

Majka, koja je bila trudna, tada je primila veliku dozu jer je veliki dio vremena provodila u kuhinji pripremajući obroke, gdje se nalazila i kapsula.

Svi su pokojni osim oca

Obitelj je počela primjećivati ​​da nešto nije u redu kada se majka počela osjećati loše, a svekrva je preuzela sve kućanske poslove. Dana 29. travnja preminuo je 10-godišnjak, a potom je njegova dvogodišnja sestra više vremena provela unutra s obitelji, bliže proljeću.

Majka je umrla 19. srpnja, kada je kapsula pronađena i uklonjena iz kuće. No, radijacija je već učinila svoje i 18. kolovoza usmrtila dvogodišnju kćer, a 15. listopada baku.

Otac, koji je jedini preživio incident, primio je oko 990-1200 apsorbiranih jedinica zračenja (rad) s obzirom na vrijeme koje je proveo daleko od izvora, daleko manje od dječakovih 4700-5200.

Previous articleBio je na Euru, igra dobro, a Dalić ga ignorira. ‘Posložio sam stvari u glavi, želim se vratiti među Vatrene‘
Next articleMalo tko zna za ovu facebook opciju: Nikada ne biste rekli da postoji, evo o čemu se radi (FOTO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here