Home Vijesti Turski seizmolog: Potres u Hrvatskoj imao je dva predznaka, aktivnosti su počele...

Turski seizmolog: Potres u Hrvatskoj imao je dva predznaka, aktivnosti su počele 23. prosinca

997
0

Turski seizmolog Haluk Eyidogan s istanbulskog sveučilišta ispitao je nedavni razorni potres u Hrvatskoj i usporedio ga s onim koji je jesenas pogodio Tursku i odnio 117 života.

U razgovoru za 24 sata izjavio je stav da je potres u Petrinji imao neke “predznakove” – aktivnosti su, kaže, počele 23. prosinca s magnitudom 1,3, a nastavile se 28. prosinca magnitudama 5,2 i 5.

“Pojava predšokova, predznakova je vrlo važna sa seizmološkog gledišta. Naravno, potresi se ne mogu predvidjeti kad će biti, ali uz modernu opremu i praćenje ovih pojava može se sustav pripremiti za potencijalnu opasnost. Ako te pojave postanu sve učestalije, može se očekivati potres. To se vidjelo i u našem slučaju, a vjerojatno će i vaši seizmolozi potvrditi istraživanjem isti slučaj”, rekao je.

Kaže da su velike štete u Izmiru bile zbog tri čimbenika.

“To su izmirsko zaljevsko područje koje je smješteno na bazenu koji pojačava potresne valove, neusklađenost s propisima u vezi s potresima, značajan dio zgrada sagrađen je 1990-ih, kad građevinske inspekcije nisu provedene” – dodao je.

Nakon potresa u blizini Seferihisara, u Izmiru, uslijedio je, dodaje, 1.621 novi potres, od toga 44 jača od četiri stupnja po Richteru, pišu 24 sata.

Previous articleTijesna bitka za Rijeku: HDZ, SDP, Lista za Rijeku i ‘nezavisni’ s najviše glasova u našoj anketi
Next article94 novozaražene osobe u PGŽ, 3 osobe umrle

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here