Home Vijesti U Energu se očekuju enormna poskupljenja, Riječani se masovno prebacuju u Gradsku...

U Energu se očekuju enormna poskupljenja, Riječani se masovno prebacuju u Gradsku plinaru Zagreb!

412
0

Jesen koja je pred nam poprilično je neizvjesna što se energenata tiče, a osim što se strahuje od nestašice plina zbog globalne situacije u svijetu, strahuje se i od cijena koje bismo mogli plaćati za plin, ali i ostale energente uslijed rata u Ukrajini.

Riječki opskrbljivač prirodnim plinom Energo svojim kupcima iz kategorije kućanstva počeo je slati dopise o novom obračunu cijene plina koji će biti na snazi od 1. listopada. Po novom obračunu će cijena plina biti višestruko veća od dosadašnje, pa iz Energa obavještavaju potrošače kako mogu besplatno preći na isporuku plina u obavezi javne usluge (OJU).

Što je opskrba plinom kroz obavezu javne usluge?

Opskrbu plinom kroz obavezu javne usluge koju na riječkom području osigurava Gradska plinara Zagreb opskrba. Cijena prirodnog plina u obavezi javne usluge na riječkom je području 0,4383 kune po kilovatsatu (kWh). Ta cijena je u ovom trenutku 30 do 60 posto viša od cijene po kojoj Energo trenutno isporučuje plin kupcima sa sklopljenim ugovorima. Ali istovremeno je znatno niža od očekivane tržišne cijene od 1. listopada kada se za sve potrošače koji nisu u sustavu opskrbe plina kroz obavezu javne usluge očekuju poskupljenja cijene plina i do 600 posto (!) Doduše, nitko ne garantira da će plina putem obaveze javne usluge biti dovoljno za sve pa se potrošači koji se odluče na tu opciju moraju spremiti i na tu mogućnost.

Kako besplatno promijeniti operatera?

Mnogi Riječani su stoga već započeli postupak promjene opskrbljivača, a mi vam donosimo postupak koji je potrebno ispoštivati odlučite li se na tu opciju:

  1. Preuzmite obrazac za promjenu opskrbljivača 
  2. Popunjeni obrazac pošaljite na email: javnausluga@gpz-opskrba.hr, ili poštom, na adresu: GPZ-Opskrba d.o.o., Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb
  3. Nakon toga ćete od GPZO-a dobiti Ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge koji je potrebno potpisati i vratiti im ga pa će oni pokrenuti postupak promjene opskrbljivača i o tome obavijestiti Energo ili drugog operatera s kojim ste u ugovoru.
    *korisnicima se savjetuje da novog opskrbljivača promijene s datumom 1.10. s obzirom da će u 9. mjesecu kod Energa još uvijek imati povoljniju cijenu

Kontakt telefoni za kućanstva u GPZO-u su 01/6437 – 380, 01/6437-446, 01/6437-463, 01/6437-336.

Previous articleThe Guardian: I mlađe generacije na Balkanu pate za Jugoslavijom
Next articleBaka Prase zaradio 8000 eura za pet sati, snimao kako pije i miri se s bivšom!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here