Home Vijesti U Gorskom kotaru pala rekordna kiša: ‘Sve je poplavljeno’

U Gorskom kotaru pala rekordna kiša: ‘Sve je poplavljeno’

109
0

U samo 24 sata u Gorskom kotaru, u Crnom Lugu, pale su rekorde 192 litre kiše po četvornom metru, što je dosad nezapamćeno na tom području, javlja HRT.

Vodostaj Kupe premašio je povijesne rekorde, a bujične vode su zajedno s pritocima rijeke na području Kupske doline nosile sve što im se našlo na putu.

Ceste su uništene, dogodili su se i odroni, mjesta u Kupskoj dolini su odsječena, podrumi i prizemlja obiteljskih kuća su poplavljeni.

“Kada rijeka nabuja, nije ugodno, stegne te pri srcu kada vidiš što se događa i što bi se moglo dogoditi”, rekla je za HRT mještanka Kuželja kod Delnica Dušanka Skender.

“Ovdje je trag od pijeska, sve do tamo bilo je sve poplavljeno. Nije se moglo pješke, ni nikako”, kazala je Josipa Štimac, mještanka Kuželja.

U korito se povukla rijeka Bjelica pa mještani Kuželja mogu predahnuti, ali su mnoga mjesta još uvijek odsječena.

“Kiša i dalje pada i to je ono što je opasno. Sve ovisi o količini padalina na području NP-a Risnjak. Ako kiša pada i dalje, a oborinske vode se slijevaju prema Kupi, može opet zaprijetiti”, rekao je za HRT Davorin Klobučar, šef Mjesnog odbora Brod na Kupi.

Povijesni maksimumi vodostaja Kupe su premašeni. “Mi bismo negdje mogli izgraditi zidove i spriječiti da voda rijeke Kupe ne plavi kuće, ali imamo problem sa zaobalnim vodama i pritokama koje ne mogu ući u rijeku Kupu i koje bi se ipak iza leđa izlile”, kaže Zoran Đurović, generalni direktor Hrvatskih voda.

Mještani Kupske doline ovakve bujice i kišu ne pamte posljednjih 30-ak godina. Situacija s Kupom je večeras stabilna, javlja HRT.

Reporterka je izvijestila da je cesta prohodna, ali da su se ponovno pojavile lokve jer se Kupa počela izlijevati u Brodu na Kupi.

Previous articleJe li Hajduk oštećen za kazneni udarac?
Next articleLažirana smrt Elizabethinih sestara?! Ostavili ih u domu i zauvijek zaboravili da postoje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here