Home Mozaik U restoranu mušterija konobarici umjesto napojnice nudi svoju posjetnicu: “Dat ću ti...

U restoranu mušterija konobarici umjesto napojnice nudi svoju posjetnicu: “Dat ću ti savjet, bolji od novca”

105
0
pexels andrea piacquadio 3801698

Čini se da je gospođa pretpostavila da djevojka ne ide na fakultet s obzirom na posao konobarice

Promatranje ljudi koji žive oko nas i kritički pogled na svijet trebao bi biti način da proširujemo horizonte i izađemo iz naše nužno ograničene perspektive kako bismo prihvatili širu. Često, međutim, nakon promatranja gotovo automatski slijedi prosudba, koja se temelji na najpovršnijim i neposredno vidljivim elementima, kao i na našim iskustvima.

Filter koji se u tom trenutku primjenjuje je, opet, potpuno osoban, i vodi u smjeru koji možda uopće ne odražava stvarnost ili istinu, kao što je slučaj koji je ispričala djevojka iz ove priče, konobarica u restoranu. Mušterija je po njezinom zaposlenju zaključila da mladoj ženi nedostaje obrazovanje.

Savjet koji vrijedi više od novca

Konobarica prilazi stolu da naplati račun, kao što se dogodilo tisuće puta tijekom njezina rada.

Međutim, čini se da je mušterija umislila kako pozna cijeli djevojčin život: «Ne dam ti napojnicu», rekla je, «dat ću ti životni savjet. Evo moje posjetnice: vrati se učenju.”

Svakako zbunjena takvom izjavom, konobarica je pokušala odbiti, zahvaljujući joj na gesti, ali istodobno uvjeravajući kako joj to ne treba. Odbijanje se nije svidjelo gošći restorana, koja je odgovorila: “Nema potrebe da se braniš, dva su popodne, jasno je da nisi na nastavi.”

Pokušavajući ostati strpljiva, konobarica objašnjava: «Naravno, ne učim jer sam na poslu, imamo raspored za nastavu – ali nije da se to vas uopće treba ticati. U svakom slučaju – nastavlja ona – i tu je kraj, pa hvala na vašoj posjetnici. Javite mi ako vam u budućnosti bude trebao catering za neki događaj kako bih o tome mogla razgovarati s upraviteljima. U međuvremenu, ugodan dan.”

Nesporazum

Ali mušterija ne odustaje. Tvrdi da je voditeljica upisa na sveučilište (za koje konobarica tvrdi da uopće nije dobro) u Connecticutu i kaže joj da bi je trebala nazvati što je prije moguće kako bi dogovorili sastanak. No, konobarica je već diplomirala ono što joj je žena ponudila i trenutno je na specijalizaciji, a kako bi mogla platiti daljnji studij, radi u restoranu. U tom se trenutku udaljava od stola.

Korisnici su potvrdili da nije baš moguće platiti stanarinu “životnim savjetima”, a netko je napisao: «Dat ću ti i ja jedan “životni savjet”: ako si ne možeš priuštiti napojnicu u restoranu, možda bi trebala izbjegavati jesti vani.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here