Home Vijesti Ukrajinci se za Božić smrzavaju bez struje, evo kako im možete pomoći

Ukrajinci se za Božić smrzavaju bez struje, evo kako im možete pomoći

172
0

Božić je stigao. A to širom Europe označava okupljanje obitelji u toplim domovima uz blagdanske stolove.

Tako je svugdje osim u jednoj zemlji – Ukrajini. Ukrajinci su od veljače žrtva brutalne ruske agresije, a sada se suočavaju s hladnim zimskim mjesecima s malo ili nimalo pristupa električnoj energiji ili plinu za grijanje.

Milijuni civila ne mogu se vratiti svojim domovima, a oni koji su još uvijek u zemlji prisiljeni su živjeti s oštećenom infrastrukturom, bez pristupa hrani, vodi, zdravstvenoj skrbi i drugim bitnim potrepštinama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je Ukrajincima Božić i pozvao ih da se prisjete kroz koliko su toga prošli od 24. veljače, prvog dana ruske invazije: “Gdje god bili, danas ćemo biti zajedno. I zajedno ćemo gledati u večernje nebo. I zajedno ćemo se sjećati jutra 24. veljače. Sjetimo se koliko smo izdržali. Poželimo želju. Jedan za sve i osjetit ćemo radost. I nikada nećemo osjetiti nedostatak hrabrosti i izdržljivosti. Doživjeli smo puno gorkih vijesti i zasluženo ćemo dobiti dobre vijesti. Pjevat ćemo božićne pjesme – veselije nego ikad, glasnije od zvuka generatora. Čut ćemo glasove i pozdrave rodbine – u svojim srcima – čak i ako komunikacijske usluge i internet ne rade. I u potpunom mraku – naći ćemo se – čvrsto zagrliti. A ako ne bude toplo, snažno ćemo se zagrliti da se ugrijemo”.

U vrijeme kada Rusija brutalno napada ukrajinske civile, ne možemo smisliti ništa više u skladu s božićnim duhom nego pomoći ovim hrabrim ljudima.

Pomoći možete na razne načine. Od novčane pomoći raznim kampanjama za kupovinu oružja, generatora, sustava zaštite od dronova…slanjem humanitarne pomoći do pisanja po društvenim mrežama.

Možete donirati novac za kupovinu sustava zaštite od dronova Shahed Hunter. Ovu kampanju za doniranje predvodi povjesničar s Yalea Timothy Snyder, koji kaže da bi radije skupljao novac za ponovnu izgradnju škola, sveučilišta i knjižnica, ali da je zaštita Ukrajinaca od napada dronova koje koristi ruska vojska hitnija. Cilj je skupiti milijun i 250 tisuća američkih dolara, a trenutno je donirano skoro 800 tisuća dolara.

Zaklada Serhyj Prytula radi na prikupljanju novca za kupovinu oružja i vojnih uređaja za ukrajinsku vojsku. Također se bave izgradnjom privremenih kuća za izbjeglice i distribucijom humanitarne pomoći potrebitim Ukrajincima.

Donacijom UNICEFU pomozite ukrajinskoj djeci. Milijuni djece i obitelji u neposrednoj su opasnosti dok se rat u Ukrajini nastavlja. 3,3 milijuna djece u Ukrajini treba pomoć. Kuće, škole, zalihe vode i bolnice su oštećeni ili uništeni. Djeca su odvojena od svojih obitelji, a stotine tisuća ljudi ostalo je bez čiste vode, hrane i struje.

Pomozite Ukrajincima u nabavi električnih generatora. Mnogi Ukrajinci dobivaju samo tri sata električne energije dnevno, što nije ni približno dovoljno za borbu s temperaturama koje se rijetko penju iznad nule što dovodi tisuće života u opasnost. ‘Za samo 300 EUR, možete poslati generator za grijanje ugroženih obitelji’, poručuje Jeremy Fish, osnivač Plant and Hire Aid Alliance. Ova organizacija je pokrenula kampanju s ambicioznim ciljem nabavke 10.000 generatora za Ukrajinu.

Previous articleNogometni fanovi se sprdaju: Pokazali što u rukama drže prvaci, a što Cristiano Ronaldo
Next articleSalaha izvrijeđali zbog slike ispred božićne jelke: ‘Oponašaš Ronalda i Messija, ali prisjeti se da su oni kršćani’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here