Home Vijesti Ukrajini fali municije

Ukrajini fali municije

95
0
Ukrajinac s ruskim zarobljenicima

Rat je postao pozicijski (rovovski) i topništvo igra središnju ulogu, ali ukrajinska vojska ima malo vremena za obuku vojnika za korištenje zapadnog oružja

Po prvi put nakon četiri mjeseca invazije na Ukrajinu, ukrajinska vojska je dala do znanja da joj ponestaje streljiva i stoga ne može odbiti rusku ofenzivu na istoku zemlje, koja se pretvorila u pozicijski rat i trošenje između odgovarajućeg topništva. “Sada sve ovisi o tome što nam [Zapad] šalje”, rekao je Vadim Skibitsky, zamjenik načelnika vojne obavještajne službe, za Guardian. “Ukrajina ima jedan komad topništva na svakih 10 ili 15 ruskih komada. Naši zapadni partneri dali su nam oko 10 posto onoga što imaju.”

Streljivo koje nedostaje nije ono zapadnog oružja, već starog sovjetskog oružja koje već posjeduje ukrajinska vojska. Oružje koje se šalje iz zapadnih zemalja ne stiže dovoljno brzo ili u dovoljnim količinama da bi adekvatno nadopunilo ukrajinski arsenal, piše New York Times. Zapravo, za korištenje zapadnog oružja u vojsci potrebno je vrijeme, posebno zbog obuke potrebne za korištenje, a u međuvremenu se, međutim, smanjuje streljivo: vojnicima na fronti se govori da ga ne rasipaju i da uzvrate paljbom samo u određenim slučajevima.prilike.

Ukrajinska vojska je u proteklih nekoliko tjedana uspjela ispaliti uzvratni hitac za hitac, dok se sada streljivo koristi samo protiv određenih ciljeva, primjerice kada se utvrdi da ruske haubice moraju biti neutralizirane. “Nestaje nam municije”, rekao je Oleg, ukrajinski vojnik za New York Times. “Ne isporučuju nam se dovoljno brzo jer smo ih počeli češće koristiti”, odnosno otkako je invazija koncentrirana u Donbasu i rusko napredovanje postalo sporije, ali i bolje organizirano nego u prvim tjednima.

Američki obrambeni dužnosnici kažu da su učinili sve da ukrajinskoj vojsci osiguraju svu moguću municiju za svoje staro oružje, cjenkajući se sa saveznicima koji još uvijek imaju slično oružje u svom posjedu, te će stoga ukrajinska vojska postati sve više ovisna o zapadnom oružju.

Prema Michaelu Kofmanu, analitičaru u američkom studijskom centru CNA, zalihe streljiva bit će ključni aspekt u sljedećim fazama rata u Ukrajini: “Ovo je sada mnogo više rat iscrpljivanja, a ne velikih manevara, što znači da jedan od faktora odlučujući će biti tko ima najviše streljiva ». Zbog toga ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i drugi ukrajinski dužnosnici traže od zapadnih zemalja još više zaliha: na sastanku NATO-a koji će se održati 15. lipnja u Bruxellesu iznijet će popis potrebnog oružja i obrambene opreme.

Previous articleRiječka pomorska policija spasila dva njemačka državljana, jedan sam doplivao do obale!
Next articleVIDEO Bugarska nogometna reprezentacija doživjela prometnu nesreću uoči utakmice Lige nacija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here