Biznis

Ukrajinskom milijarderu koji želi kupiti 3. maj bankrotiralo brodogradilište, optuživali su ga da je ruski špijun

Ukrajinskom milijarderu koji želi kupiti 3. maj bankrotiralo brodogradilište, optuživali su ga da je ruski špijun

Predstavnici ukrajinske grupacije Smart Holding Vadima Novinskog, bogataša s Forbesove liste milijardera, jučer su posjetili Rijeku i Puli kako bi s upravama Uljanika i 3. maja razgovarali o mogućnostima ulaganja u ta brodogradilišta, piše Index.hr.

Grupacija Smart Holding ima udjele u brojnim tvrtkama iz različitih sektora, poput metalurgije, rudarstva, poljoprivrede, maloprodaje, a kroz Smart Maritime grupu, osnovanu 2009. godine, upravlja i ukrajinskim brodogradilištima u Khersonu i Nikolajevu.

No čini se ne baš uspješno. Naime, nikolajevsko brodogradilište Chornomorsky ovog je srpnja moralo uslijed financijskih poteškoća te bezuspješne reorganizacije poslovanja proglasiti bankrot, koji je potvrdio tamošnji sud, piše ukropnews24.com.

Likvidacija tvrtke nastupila je nakon niza poteškoća u neispunjavanju financijskih obaveza, a od 2017. godine brodogradilište je bilo i pod istragom zbog neispunjavanja obaveza prilikom privatizacije.

No prema pisanjima hrvatskih medija čini se da je ukrajinski milijarder još uvijek zainteresiran za poslove u brodogradnji. Naime, predstavnici tvrtke Smart Holding jučer su se našli s ministrom gospodarstva Dankom Horvatom te Ivicom Pirićem, počasnim konzulom Ukrajine i bivšim nogometašem koji je igrao u klubovima ove zemlje.

A to nije prvi put da se u hrvatskim medijima spominju moguća ulaganja drugog najbogatijeg Ukrajinca u Hrvatskoj.

Prošle godine Novinsky se sastao se s premijerom Andrejem Plenkovićem i razgovarao o mogućnostima ulaganja u brodogradnju, a prije dvije godine spominjala se mogućnost suradnje s hrvatskom brodogradnjom preko Kermas energije Danka Končara, odnosno Brodotrogira.

I ranije je, za vrijeme vlade Ive Sanadera, pokazivao interes za preuzimanje splitske i sisačke željezare. Naime, Novinsky je s milijarderom Rinatom Ahmetovom, koji se obogatio devedesetih u privatizaciji, suvlasnik ukrajinskog metalurškog koncerna Metinvesta. Njegov Smart Holding posjeduje 24 posto udjela u Metinvestu u kojem je zaposleno više od 100 000 ljudi diljem svijeta.

Bogatstvo Novinskog procjenjuje se na 1,1 milijardu američkih dolara. Novinsky, porijeklom Rus, poduzetništvom se počeo baviti s lancem punionica Lukoil. Tad su mu partneri bili oligarsi Roman Abramovič, Aleksandar Abramov i Ališer Usmanov. S vremenom se prebacio u Ukrajinu te je počeo kupovati i privatizirati tamošnje metalurške tvrtke koje je 2006. godine ujedinio u Smart Holding. Ukrajinsku putovnicu dobio je od tadašnjeg predsjednika Viktora Janukovića, a za vrijeme njegove vladavine od 2010. do 2013. godine, prema pisanju nekih medija, povećao je svoje bogatstvo s 950 milijuna na 4,4 milijarde dolara. No kad je Janukovič svrgnut s vlasti nakon narančaste revolucije, Novinsky nije bio pogođen tim slijedom događaja te je ponovo izabran u parlament.

Ipak, sam sebe smatra prvo političarem, a tek onda poslovnim čovjekom. Svoju političku karijeru započeo je 2013. godine upravo u stranci svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča. Dva puta je bio biran u parlament iako je optuživan da je ruski špijun.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. ruski špijun

    October 19, 2018 at 08:38

    On nije Ukrajinac nego ruski špijun!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Za vođenje stečaja Brodomaterijala potrošeno 71 milijun kuna!

spDecember 6, 2018

Izgradnja moderne tvornice peleta u Delnicama u završnoj fazi

spDecember 4, 2018

Debeljaku zabranili dolazak u 3. maj!

spNovember 20, 2018

U riječkoj luci pad prometa, a Koper zapošljava 800 radnika!

spNovember 18, 2018

AKCIJA: Dopunsko zdravstveno uz 30% popusta do 18. studenog!

spNovember 16, 2018

Ovaj brod će postati plutajući terminal ispred Omišlja, LNG Hrvatska odustala od kloriranja

spNovember 9, 2018

Konferencija ‘Sell me this pen’ na Ekonomskom fakultetu

spNovember 3, 2018

U Lenac stigao USNS Yuma

spNovember 1, 2018

Fincantieri poslao pismo namjere za 3.maj

spOctober 26, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.