Home Vijesti Umirovljenik napastvovao mentalno zaostalu kćer, rodila je. Kazna mu smanjena jer je...

Umirovljenik napastvovao mentalno zaostalu kćer, rodila je. Kazna mu smanjena jer je star

200
0
Ilustracija: Pexels

Visoki kazneni sud djelomično je prihvatio žalbu B.T. i smanjio mu s 20 na 16 godina zatvorsku kaznu zbog dva nedjela protiv spolne slobode nad bolesnom i lakše mentalno zaostalom 17-godišnjom kćeri koja je nakon silovanja rodila, izvijestio je prizivni sud.

Sud je priopćio da je prihvatio žalbu optuženika i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Splitu u odluci o kazni kojom je B.T. nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Prizivni sud je precizirao da je prihvatio prvostupanjsku pojedinačnu kaznu od 13 godina za prvo kazneno djelo, ali je za drugo utvrdio kaznu zatvora od sedam godina te dosudio jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora.

Apelacijski sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku otegotne okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog obiteljskog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakotne okolnosti. Kao olakotne okolnosti koje je prvostupanjski sud trebao vrednovati, Visoki kazneni sud ističe optuženikovu dob i status umirovljenika (60 godina).

“Visoki kazneni sud je zbog toga zaključio da pojedinačna kazna zatvora koju je utvrdio prvostupanjski sud za drugo kazneno djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora nisu adekvatne svim okolnostima pa je presudu preinačio u odluci o kažnjavanju”, pojasnio je sud.

B.T. je osuđen jer je u dva navrata 2017. uporabom sile u obiteljskom stanu izvršio spolni odnošaj sa svojom kćeri od 17 godina s kojom je živio. Sud je izvijestio kako je žrtva posebno ranjiva zbog bolesti i invaliditeta (laka mentalna zaostalost) te da je djevojčica nakon počinjenja prvog kaznenog djela ostala trudna i potom rodila.

Za B.T. je tijekom postupka utvrđeno da je ubrojiv i da nema izraženijih psihičkih poteškoća, iako je tijekom suđenja postalo jasno da je njemu ovakvo ponašanje bilo normalno i razumljivo te je iskazivao čuđenje takvim interesom i uplitanjem policije i pravosuđa u, kako je rekao, njihove obiteljske stvari.

Usprkos njegovom negiranju, krunski dokaz koji je dokazao njegovu krivnju bila je DNK analiza koja je pokazala da je baš on otac djeteta kojeg je rodila njegova kćer. Nakon što mu je to predočeno, kazao je ravnodušno da će on u tom slučaju priznati da je dijete njegovo, pisala je Slobodna Dalmacija.

Previous articleKalinić teško ozlijeđen. Hajduk objavio koliko ga neće biti na golu
Next articleShakira objavila video u kojem ljubi stopala bolesnom ocu. Posjetio ga i Pique

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here