Home Vijesti Umjesto čistog zraka, građani dobili promo letke!

Umjesto čistog zraka, građani dobili promo letke!

2014
1

Nakon bezuspješnih pokušaja saniranja nesnosnog smrada s deponija Marišćina parfumiranjem smeća, odgovorni su se dosjetili novog rješenja. Iz Ekoplusa su ovih dana građane obasuli PR lecima u kojima objašnjavaju kako situacija i nije tako crna kako im čini te ih mole za strpljenje. Prema web stranici projekta Marišćina, odnosi s javnošću povjereni tvrtki Hauska i partneri koja u referencama nabraja i poslove obavljane i za Vladu Republike Hrvatske. Bilo bi zanimljivo saznati koliki su iznosi potrošeni na PR usluge dok se građanima istovremeno objašnjava kako se od MBO postrojenja odustalo da bi se uštedio njihov novac.


foto: facebook

Na novonastalu situaciju odmah su reagirali iz Kriznog eko stožera Marišćina – Eko Kvarnera ogranka Halubje. U reagiranju se izražava zaprepaštenje činjenicom da se umjesto konkretnih odgovora na njihova pitanja, dostavljena e-mailom 13.08.2012. odgovorilo pamfletom koji vrvi netočnim informacijama. ‘Naša i Vaša stvarnost je formiranje još jednog, treceg po redu, najprimitivnijeg nelegalnog smetlišta u Opcini Viškovo, opasnog po zdravlje stanovništva, koji prijeti i zagađivanjem izvora vode za riječko podrucje. Međutim, tvrtka Ekoplus, d.o.o očito tu stvarnost vidi sasvim drugacije’., zaključuju u kriznom stožeru te ispravljaju dezinformacije iz pamfleta po točkama.

1. Molite nas za strpljenje?

U Vašem pamfletu iz ožujka 2010. godine kojeg ste nazvali „PLAN INFORMIRANJA I JAVNE OBJAVE PROJEKTA“ na stranici 22 u Poglavlju 7. navodite okvirni terminski

plan izvedbe projekta:
− javna nabava: rujan 2010. godine;
− izvođenje građevinskih radova: početak rujan 2010. – prosinac 2012. godine;
− planirani pocetak rada ŽCGO-a : od 2013. godine.

Novi pamflet kojim ste nas ospkrbili kaže da ce radovi poceti kad dokumentacija bude spremna, a građevinski radovi i MBO postrojenje (Faza 2 od ukupno 8 faza projekta) trebali bi završiti 2014. godine. Već deset godina pokrećete projekt koji još nije pokrenut i dokumentacija još nije spremna, a imate obraza tražiti od svih nas da pristanemo na svakodnevno trovanje nas i naše djece još samo naredne dvije godine? Tada ćete nam poslati još jedan, treći pamflet slicnog sadržaja, jer ćete otkriti probleme u projektu i tražiti da se strpimo još nekoliko godina?

2. Lokacija Marišcina je izabrana nakon detaljnih studija?

U Vašem materijalu „SAŽETI IZVJEŠTAJ O PROVEDENOM POSTUPKU PROCJENE UTJECAJA NA OKOLIŠ“ iz sijecnja 2010. u poglavlju 4. PROCES PROCJENE UTJECAJA NA OKOLIŠ, na stranici 29. navodite samo JEDNU studiju utjecaja na okoliš koju je izradila tvrtke Ekonerg 1999. godine. a koja je obuhvatila analizu za samo dio lokacija, ali ne i analizu za lokacije koje ste naknadno ukljucili u projekt. Neshvatljivo da se projekt temelji na analizi utjecaja na okoliš iz prošlog stoljeca. Toliko o brizi za građane o kojoj su Vam u pamfletu puna usta!

3. PGŽ ce sprovoditi IVO koncept pored ostalog i trajnim odlaganjem nesortiranog komunalnog otpada, dakle formiranjem smetlišta?

Ovakvog kakvo već postoji u našoj stvarnosti? Što da onda čekamo i za što trebamo imati strpljenja kad je smetlište tu da ostane? Ni skupo plaćene fraze u dizajnerskim pamfletima ne mogu prekriti smrad dezinformacije.

4. Temeljni zadatak tvrtke Ekoplus, d.o.o. je osmisliti, pripremiti, izgraditi i upravljati novim integralnim sustavom gospodarenja otpadom na podrucju PGŽ?

Od 2006. kad je Ekoplus osnovan taj temeljni cilj, kako vidimo iz naše stvarnosti, nije sproveden. Tvrtku koja nije u stanju vec šest godina organizirati svoju osnovnu djelatnost i direktno materijalno oštećuje građane PGŽ treba ugasiti i procesuirati sve za to odgovorne osobe.

5. U prvoj fazi koja bi trebala završiti 2014. suvlasnici tvrtke Ekoplus i Fond za zaštitu okoliša trebaju osigurati preko 23 miliona EUR za dovršenje te prve faze?

To su oni isti suvlasnici kojima je tvrtka Ekoplus besplatno ustupila pravo građenja na dijelu lokacije i koji su izmislili Fazu 0-1 i koji sad nemaju niti 20 miliona kuna za privremeno MBO postrojenje koje je propisano dozvolama za Fazu 0-1, a koje su si ti isti suvlasnici sami izdali?

6. ŽCGO Marišcina je dio cjelovitog sustava gospodarenjem otpada u PGŽ? Najpoželjniji nacin gospdarenja otpadom je izbjegavanje i smanjivanje otpada?

Gdje je Vaš plan primarnog razvrstavanja otpada? Znate li što je to? Zašto ne konzultirate naše strucnjake, oni ce Vam vrlo rado objasniti onako kako su to i za nas ucinili! Prema rijecima Prof.dr.sc. Stanka Uršica provedba plana primarnog zbrinjavanja otpada koji bi odmah u prvoj fazi za preko 40% smanjio otpad koji treba naknadno zbrinuti može se provesti za 3 (tri) mjeseca!!!! Cijeli koncept centraliziranog zbrinjavanja otpada koji zagovarate je znanstveno neutemeljen, pogrešan i zastario koncept iz prošlog stoljeca! Prema našoj zakonskoj regulativi opcine i gradovi su nadležni za zbrinjavanje otpada. To znaci da je i zakonski podržana primarna selekcija otpada u svim i najnižim jedinicama lokalne samouprave. Zbog cega takva uporna propaganda propalog koncepta centralizacije zbrinajvanja otpada koji je uz ostalo u suprotnosti sa postojecim zakonskim propisima? Zar zato da bi zemlje EU prodale svoju staru tehnologiju i jeftino zbrinjavale svoje smece u našem dvorištu? Zar je to u Vašem interesu?

7. Razvrstavanje i odvojeno odlaganje otpada u gradskoj sredini koja u PGŽ generira 72 % otpada?

Kako kompostirati u takvoj gradskoj sredini? Savjetujete ljudima da to sami rade? Na balkonu? Građani u gradskim sredinama, moraju imati stvorene preduvjete da bi mogli sprovoditi razvrstavanje i posebno odlaganje otpada! Već je godinama je na web stranici tvrtke Ponikve, d.o.o. objavljena studija „EKOLOŠKI ZASNOVAN SUSTAV ZBRINJAVANJA KOMUNALNOG OTPADA OTOK KRK“ autora Prof.dr.sc. Stanko Uršic i Dr.sc. Slaven Dobrovic, na osnovu koje je sproveden uspješan sustav zbrinjavanja otpada na otoku Krku o kojem govorite u svom pamfletu. Zašto do danas nemate takve studije niti provedbenog plana takvog projekta? Zašto niste kontaktirali strucnjake u Republici Hrvatskoj? Pouzdano znamo da su voljni pomoci. Prof.dr.sc. Stanko Uršic nam se osobno javio i ponudio pomoc. Zar smatrate da bi sami građani trebali osmisliti i sprovesti takav projekt ? Ili je Vaš cilj da to Eko udruge odrade za Vas jer Vi ne znate i ne želite raditi svoj posao?

8. Otok Krk – primjer dobre prakse

Potpuno se slažemo, otok Krk je primjer dobre prakse, pa zašto ne primjenite njihova iskustva? Zašto do danas nemate takve studije niti provedbenog plana takvog projekta?

9. Riječani recikliraju

Propagirate recikliranje, a sami niste u stanju niti pamflete izdati na recikliranom papiru? Jedna trgovina, jedan košarkaški klub koji skuplja PET ambalažu da bi se financirao i jedan muzej racunala je sve što nam nakon 6 (šest) godina svog postojanja možete ponuditi kao uspješno ostvarivanje svojeg temeljnog zadatka?, zaključuju u Eko stožeru iz kojeg odgovornima poručuju: ‘Vrijeme je da naša stvarnost konacno postane i Vaša!’

Previous articleLinić: Bogataži lažu o novom porezu jer znaju da će morati više plaćati
Next articlePeek&Poke zatvoren u špici sezone!

1 COMMENT

  1. Nema svrhe obraćati se Ekoplusu kad se zna čija su ona filijala za prebacivanje odgovornosti. OBI nas UBI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here